Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Kruhy v obilí a matematika

27.06.2010 23:06

 Je asi málo známé, že krásná oblast Wiltshire, známá díky Stonehenge a bílému koni vytesanému do místního kopce, je též nejaktivnější oblast ve výskytu fenoménu “ kruhů v obilí “ na světě. V roce 2009 se objevilo skoro 70 obrazců. Nepřekvapí tedy, že zjevení fenomenálního piktogramu o velikosti 300 stop v řepkovém poli v této oblasti bylo vzrušující. Nicméně není to jen oku lahodící design, který svádí naší pozornost. Tento obrazec byl dekódován experty jako matematická formule nazývaná “ Euler’s Identity “ , (a?(n)=1, která je považovaná za nejkrásnější a nejhlubší rovnici na světě. Piktogram se objevil poblíž Wilton Windmill v pátek v noci. Lucy Pringle, zakladatelka Centra pro studie kruhů v obilí byla jedna z první na místě. 

 

“ Co se zde stalo je, že tento konkrétní obrazec je složen z dvanácti segmentů a každý z nich obsahuje osm částečných kruhů. Každý z těchto segmentů zobrazuje binární kód založený na jedničce a nule. Pokud použijete Ascii Table ( systém, na kterém je založený počítač ), obrazec se přeloží jako provokativně podobný Eulerovo rovnici.”

 

Obyčejný člověk je z takovýchto matematických řečí zcela zmatený, takže jsme se zeptali doktora Johna Talbota, který je matematický odborník při University College London co si o tom myslí. Prohlásil: “ Když se na obrazec dívám, tak odkaz na Eulerovu famózní teorii dává perfektní smysl. Každopádně, způsob jakým byl vzorec proveden je částečně nesprávný. Jedna z nesrovnalostí je, že část vzorce se překládá jako “ hi “ namísto “ i “, což může být něčí žert.” Wilton Windmill není první obrazec, který naznačil matematické souvislosti. Fotografie piktogramu z července 2008 poblíž Barbary Castle zaujala astrofyzika Mika Reeda, když ji viděl v novinách. Byl šokován obrazcem a jeho tvarem a později došel k závěru, že to byl zakódovaný obraz, který reprezentuje prvních deset čísel Pi ( 3,141592654 ), klíčový závěr, ke kterému došla Pringleová také. Skeptici odmítají kruhy v obilí jakožto úplný nesmysl, ale i přes desítky let výzkumu, nikdo zatím neví jak vznikají. Francine Blake z Wiltshire Crop Circle Study Group říká: “ Potíž je, že neznáme odpověď. Je to něco, k čemu bychom měli mít velký respekt, ale často se o tom mluví s neúctou v médiích, což  myslím věci škodí, než prospívá.”

 

Uskutečnil se poměrně rozsáhlý vědecký výzkum jaký mají kruhy v obilí efekt na okolní přírodu. Rostliny a půda v oblasti piktogramů je zásadním způsobem ovlivněna, tvrdí Blakeová. Pringleová byla svědkem testů v roce 2003, jejichž záverem bylo, že půda uvnitř obrazce měla o 40 procent větší obsah proteinů, než půda mimo něj. Další zajímavý fakt je druh půdy, na které se piktogramy objevují. Pringleová říká, že 93,8 procent je to půda s obsahem křídy, celosvětový fenomén zaznamenaný v 54 státech. Říká, že důvodem může být spojení s podzemními zdroji vody, které jsou často v takové půdě nacházeny. Jedna teorie tvrdí, že silná elektrická energie takových pramenů je v harmonii s elektromagnetickým polem tektonických desek a to vytváří obrazce. Blakeová také zdůrazňuje důležitost vápencového podloží, na kterém naši předchůdci stavěli své monumenty, existence  míst jako Stonehenge, nebo Avebury to jen potvrzuje. Tvrdí také, že původní obyvatelé stavěli své chrámy též na místech “ energetických linií “ a pozorovali, že piktogramy se vždy objevují v jejich blízkosti. Blakeová byla fascinována obrazcem poblíž Barbary Castle, protože jeho tvar labyrintu odkazuje na “ duchovní a matematickou tradici.” 

 

Nikdo s jistotou neví jak obrazce vznikají. Podivné reporty zelených mužíků, oblaků mlhy vznášející se nad polem ve spojení s nejrůznějšími čarodějnickými teoriemi, roznesly celkovou nechuť brát tento úkaz seriózně. Tento trend má za následek to, že záhada se stává ještě komplikovanější záhadou, a zároveň brání důkladnějšímu a serióznímu výzkumu tohoto konceptu. S tím samozřejmě souvisí nulová šance dostat výzkum na univerzity a zajistit dostatečné financování. Nicméně jak Blakeová poznamenala: “ .... ať už tak, nebo jinak, stále se objevují ( kruhy v obilí ).”

 

Jelikož sezóna kruhů v obilí je v plném proudu, Anglie a oblast Wiltshire je to nejlepší místo pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči...

 

© Pringle

 

 

 

 

Zdroj: Matilda Battersby, The Independent Online

Překlad: Michael M.Faitl


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode