Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Kosmické lety v heliovém balónu

30.08.2011 22:35

 

Kosmické lety v heliovém balónu

 

 

Bloon bude startovat v noci, takže cestující pak mohou sledovat východ slunce nad zakřivenou Zemí. (Bloon)

 

I přes konec vesmírného programu NASA raketoplánů, vesmírná turistika překonává nové hranice.

 

Virgin Galactic Richarda Bransona, jedna z obchodních společností zabývající se kosmickými loděmi, se rozhodla vynést vědce z NASA do suborbitálního prostoru. Své místo má rezervované již 445 cestujících, s celkovými náklady 55 miliónů dolarů. Nicméně, lépe cenově dostupnější možnost je zatím na obzoru. 

 

„Bloon“ je šestimístný „kokon“ navržený španělskou firmou zero2infinity, který dosáhne výšky až při samém okraji atmosféry a bude ho přitom pohánět heliový balón. Kabina pojme čtyři pasažéry a dva piloty pro tříhodinové lety, 36 km nad zemským povrchem. Bloon bude startovat v noci, takže cestující pak mohou sledovat východ slunce nad zakřivenou Zemí. Během obdivování světa z blízkého vesmíru dostanou za letu také informace o nadmořské výšce anebo vzdálenosti od věci, na kterou se skrze okna dívají. Vše se jim zobrazí přímo na oknech „kokonu“. Pro návrat na Zemi se bude nejprve pomalu upouštět helium, pak se balón (nebo to, v čem helium bude) oddělí od „kokonu“ a na jeho místo se nasadí křídlo. „Kokon“ vystřelí své airbagy a je veden na přistání. Bloon nepoužívá žádné palivo, takže neexistují žádné emise ani hluk.

 

Plná cena za lístek je 110 tisíc euro, a pro zálohu 8.000 euro. Zákazníci si mohou sami požádat, kdy a odkud chtějí letět. První lety by se měli uskutečnit někdy mezi roky 2013 a 2015. Let "Minibloon", první zkušební let s posádkou, je stanoven na rok 2012.

 

Zdroj: bbc.com – by Sunshine Flint

Překlad: Marek Pernica

Foto: bbc.com 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode