Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Konec světa nebude

18.12.2011 20:32

 

 

Máte-li obavy, že příští rok bude na základě mayského kalendáře konec světa, buďte v klidu: konec světa je stále daleko.

 

Tak říkají odborníci, kteří chtějí zahnat přesvědčení, že starověcí Mayové předpověděli světovou apokalypsu na příští rok. Mayský kalendář znamená konec 5,126 letého cyklu kolem 12. prosince 2012, který by měl přivést návrat Bolon Yokte, mayského boha spojeného s válkou a stvořením.

Autor José Arguelles nazývá datum " konec času jak ho známe " v knize z roku 1987, která zplodila celou armádu mayských teoretiků, jejichž spekulace o katastrofickém konci se objevují na internetu. Ale schůzka specialistů v tomto prastarém mayském městu v jižním Mexiku ( Palenque ) tvrdí, že jde  pouze o označení konce jednoho období tvorby a začátek dalšího.

" Musíme mít jasno v tom, že není žádné proroctví na rok 2012 ", řekl Erik Velásquez, specialista při národní autonomní univerzitě v Mexiku (UNAM). " Je to marketingový omyl. "

Národní institut antropologické historie v Mexiku se snaží tišit příval prognóz předpovídajích apokalypsu. " Západní mesiášské myšlení zkreslilo pohled na svět starověkých civilizací jako jsou Mayové ", řekl v prohlášení institut. V mayském kalendáři začíná počítání dlouhého cyklu v roce  3,114 př.n.l. a je rozdělen do období zhruba 394 let nazývaných baktun. Mayové se drželi posvátného čísla 13 a 13. baktun končí příští rok.

 

Sven Gronemeyer, výzkumník mayských kódů z La Trobe University v Austrálii, který se snaží dekódovat kalendář, řekl, že takzvaný konečný den odráží přechod z jedné éry na další, v níž se vrací Bolon Yokte.

" Protože Bolon Yokte již existoval v den stvoření... zdálo se pro Maye přirozené, že Bolon Yokte bude opět  přítomen ", řekl.

Z přibližně 15 000 registrovaných textů v různých částech toho, co tehdy byla mayské říše, zmiňují pouze dva rok 2012, řekl institut.

" Mayové vůbec nepřemýšleli o lidskosti, globálním oteplování, nebo předpovědích přesunu pólů ", řekl Alfonso Ladena, profesor z Complutense University v Madridu. " Házíme na ně naše starosti."

 

Zdroj: newsdaily.com, Reuters

Foto: INAH, Reuters

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode