Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Komerční lety k ISS

21.12.2011 22:07

 

 

Jeden den po výročí prvního úspěšného letu rakety Falcon 9, která nesla družici Dragon, oznámila NASA, že SpaceX bylo uděleno oprávnění k připojení jejich Dragona s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Úspěšné setkání učiní SpaceX první komerční firmou v dějinách, která zakotví na ISS. Let je naplánován na 7.únor a je závislý na posledních bezpečnostních testech a ověřování plavidla. William Gerstenmaier, zástupce NASA pro lidský průzkum a operační mise řekl v prohlášení, že " stále existuje značné množství důležité práce před startem, ale týmy mají plán vše dokončit a jsou připraveny na neočekávané situace. Stejně jako u všech startů, jsme připraveni upravovat datum startu podle potřeby k získání dostatečného ověření výsledků zkoušek a analýz k zajištění bezpečnosti mise a jejího úspěchu."

 

Dragon se bude za letu muset prokázat sám ještě před povolením k zaparkování. Cíle zahrnují přelet nad ISS ve vzdálenosti asi dvou mil, což bude ověřovat senzory a  systémy letu nezbytné k bezpečnému přístupu a demonstrovat schopnost družice přerušit setkání.

V konečné fázi přiblížení přidrží posádka stanice Dragona robotickou ruku. Družice nakonec zakotví na straně k Zemi na modulu Harmony. Mise skončí, když posádka obrátí proces a odpojí družici od modulu Harmony a potom se kapsle vrátí na Zemi do oblasti Tichého oceánu.

Pokud nebude Dragon schopen setkání při tomto druhém předváděcím letu, třetí mise se pokusí vyplnit tytéž cíle.

Program raketoplánu skončil, když Atlantis přistál na Kennedy Space Center 21. července, což zanechalo NASA bez možnosti transportu na vesmírnou stanici.

NASA platila Rusům za doručování posádky a zásob, ale hodlá použít užitková vozidla jako je Dragon, když bude ověřen jako spolehlivý.

 

Lety SpaceX jsou součástí programu Komerčních orbitální dopravní služby (COTS), který investuje prostředky do soukromého sektoru na podporu rozvoje nových kosmických lodí a nosných raket. SpaceX obdržela 376 milionů dolarů z 396 milionů dolarů přidělených podle  Dohody o vesmíru pro dokončení 36 ze 40 milníků.

 

 

Zdroj a foto: cnn.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode