Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Kamenný monument uprostřed kanadské prérie

06.08.2010 22:51

 Kamenný monument ve tvaru osoby, boha stvořitele jménem Napi, byl objeven v jižní Albertě - jižně od Red Deer River, poblíž osady Finnegan, Kanada.

George Grinnell ( 1892 ) ve svých pověstech Blackfoot Lodge Tales píše: “ Jednoho den se Starý muž rozhodl vytvořit ženu a dítě, a tak učinil. Stvořil ženu a jejího syna z jílu. Poté co vytvaroval jíl do lidského tvaru, řekl ‘ musíte se stát lidmi ‘.... Sešli dolů k řece se svým Stvořitelem a ten jim poté řekl, že se jmenuje Na’pi - Starý muž “.

 

 Blackfoot jsou lidé, kteří obývali prérie od pradávných časů. Monument se datuje mezi roky 1000 až 1500 n.l., což znamená, že by byl postaven ještě před kontaktem s Evropou. Napi je božstvo, kterému je připisováno vytvoření kmene Blackfoot a jejich kraje. “ podle legend Blackfoot lidí je tento bůh považován za Stvořitele “ říká archeoložka Meaghan Porterová, která místo zkoumá. Řekla, že obraz je “ vytvořen z kamenů a je ve tvaru muže - má ruce, nohy a torzo a také genitálie “. Je zhruba velikosti 5x5 metrů. Kameny jsou veliké jako pěst a jsou černé, šedivé a jiných tmavých barev.  Porterová si nemyslí, že by kameny byly vybrány záměrně “ myslím, že jsou to jen kameny, které byly k dispozici “.

Některé z nich byly nalezeny poškozené ohněm a prasklé. To znamená, že jsou červené barvy a jsou nepravidelné a rozlámané na kusy. Vypadají tak proto, že někdo v dávné minulosti je vystavil velkému žáru. Jestli to bylo součástí náboženského rituálu se neví. “ nejsem si jista, je možné, že to jsou jen kameny, které byly v okolí..” Dosud bylo zdokumentováno jen devět podobných kamenných postav v Albertě, Kanada.

 

Jaký byl jejich účel?

 

Archeologové nalezli další místa v oblasti. Jedno z nich je kemp nacházející se zhruba kilometr od monumentu a který je 400x400 metrů veliký. Nalezli se zde úlomky kostí, krby, kameny rozlomené žárem a také obsidián - materiál sopečného původu.

“ Moje hypotéza momentálně je, že tato postava Napi je jakýmsi bodem pozornosti pro další místa - oblast je důležitá “, říká Porterová.

Příběhy lidu Blackfoot zmiňují takovéto osoby. Antropolog George Grinnell publikoval v roce 1892 příběh o Napi, že.....

“ Stvořil Milk River a překročil ji. Unaven, vystoupil na horu a lehl si, aby si odpočinul. Jak ležel na zádech, protáhl se a s roztaženými končetinami vyznačil svůj obrys kameny - tvar svého těla, hlavu, ruce....všechno. Tak můžeme vidět tyto kameny dodnes “.

 

Zranitelné místo

 

Toto naleziště je velice křehké. Bohužel, některé z kamenů již byly přemístěny od doby, kdy byl monument zdokumentován. Místo může být velice jednoduše zničeno pokud budou i další z kamenů odebrány. Vědecký tým byl opatrný, aby nebyly publikovány žádné konkrétní informace a fotografie, které by napověděly přesnou lokalitu naleziště. Byl zveřejněn nákres toho, jak místo vypadá ( viz foto ). Porterová také napsala článek pro žurnál Alberta Archeological Review a diskutovala o výzkumu na každoročním zasedání Canadian Archeological Association v roce 2010. Rančer, který první místo nalezl také tají přesnou lokalitu. Byl zneklidněn možností, že výstavba energetické sítě v oblasti může ohrozit naleziště. “ Jeho předci, kteří v oblasti dlouho žili mu řekli, že musí chránit tento monument “, napsala Porterová ve svém článku. Firma EnCana se nakonec rozhodla zastavit práce na výstavbě nových sítí a dokonce souhlasila, že bude financovat další mapování a výzkum oblasti. Místo je dnes pod ochranou místního zákona o kulturním dědictví.

© Meaghan Porter

 

 

Zdroj:  Owen Jarus, Heritage Key

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode