Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Kamenné kruhy na Blízkém východě

17.11.2014 14:30

 

Obrovské kamenné kruhy na Blízkém východě byly vyfoceny ze vzduchu a odkrývají detaily struktur, které byly zahaleny tajemstvím desítky let. Archeologové v Jordánsku pořídili snímky s vysokým rozlišením celkem jedenácti “ Velkých kruhů “, které jsou kromě jednoho veliké okolo 400m v průměru. Proč jsou si tak podobné se neví, ale badatel David Kennedy říká, že podobnost je příliš nápadná, aby to byla náhoda.

 

Velké kruhy, jak je archeologové nazývají, byly postaveny pomocí nízkých kamenných zdí o výšce jen několika stop. Kruhy původně neměly žádné vchody a lidé museli přeskočit zeď, aby se dostali dovnitř. Jejich využití je neznámé a archeologové si nejsou jisti, kdy byly tyto kruhy postaveny. Analýzy fotografií a také artefaktů nalezených v okolí napovídá, že kruhy jsou možná i 2000 let staré, anebo také mnohem starší. Vědci také spekulují, že mohly být postaveny v prehistorických časech, kdy neexistovalo ještě písmo.

 

Přestože Velké kruhy byly již poprvé spatřeny z letadla ve dvacátých letech, uskutečnilo se jen málo výzkumu a mnoho vědců stále neví o jejich existenci. Badatelé doufají, že se to změní právě díky novým kvalitním fotografiím. 

 

“ Nejdůležitejším úkolem je prostě nashromáždit záznamy o největší a nejdůležitější skupině obrazců,” píše Kennedy, profesor na univerzitě v západní Austrálii, v článku publikovaném v žurnálu Zeitschrift für Orient Archäologie. Kennedy také poznamenal, že kromě fotografovaných 11 kruhů odhalili výzkumníci také další podobný obrazec v Jordánsku, který je jen zčásti kompletní. Starší satelitní snímky také ukazují další dva obrazce, jeden v Jordánsku a druhý v Sýrii, které byly oba zničeny. Ten v Sýrii byl zničen v posledních deseti letech a druhý v Jordánsku před několika desetiletími. Jiný tým badatelů z univerzity Durham zkoumal kruh v Sýrii, ještě než kompletně zmizel. Kennedy řekl, že přestože na Blízkém východě je mnoho menších kamenných kruhů, těchto 11 je důležitých díky svému stáří a velikosti. Kennedy vede Aerial Archeology in Jordan Project ( AAJ ) od roku 1997 a také se podílí na Aerial Photographic Archive for Archeology na Blízkém východě ( APAAME ).

 

Stavba Velkých kruhů

 

Kennedy tvrdí, že stavba kruhů nebyla tak složitá. Bylo použito většinou místních kamennů a několik desítek lidí mohlo postavit kruh během týdne, řekl Kennedy portálu LiveScience. Nicméně stavba kruhů do konkrétního tvaru vyžadovala určité plánování.

 

“ V případě těch kruhů, které jsou skoro přesné, bylo zapotřebí alespoň jedné osoby, která byla architektem,” řekl Kennedy. Dodal, že tento architekt mohl jednoduše uvázat provaz k pilíři a chodit dokola značíce obrys kruhu na zemi. 

 

“ To by vysvětlovalo nedokonalosti v kruhu, kde byl povrch nerovný,” protože tam by architekt nemohl chodit v perfektním kruhu.

 

Účel Velkých kruhů je záhadou, řekl Kennedy. Zdá se být nepravděpodobné, že by byly původně používány jako ohrady pro dobytek, protože zdi jsou nízké a kruhy neobsahují jiné struktury, které by pomáhaly k udržení dobytka a navíc není potřeba, aby ohrady takového ražení měli perfektní kruhový tvar. Jeden z kruhů obsahuje tři hromady z kamenů na svých okrajích, které mohly být použity jako hroby. Nicméně “ předpokládám, že tyto kamenné valy byly postaveny později, když kruh již nebyl důležitý,” dodal Kennedy.

 

Aby se záhada vyřešila, musí archeologové provést více výzkumu na místě, řekl Kennedy, letecké fotografie jsou důležité, ale nenahradí přímé exkavace. Archeologové Graham Philip a Jeannie Bradburyová z univerzity Durham v Anglii zkoumali Velký kruh, který nalezli poblíž Homsu v Sýrii. Přestože byl kruh poničen, badatelé ukončili pozemní práce ještě předtím, než byla struktura kompletně zničena developerským plánem. Výzkumníci zveřejnili v reportu z roku 2010, že Velký kruh měl speciální pozici a když někdo stál uvnitř, měl panoramatický výhled na celou planinu, kde byla pole a vesnice. Mohlo to prý hrát velkou roli pro umístění kruhu. Současné satelitní snímky ukazují, že kruh u Homsu je prakticky zničen, napsal Kennedy.

 

Megalitická krajina

 

Zatímco účel Velkých kruhů zůstává záhadou, výzkum, který provádí Kennedy ukazuje, že stavby byly součástí krajiny bohaté na kamenné struktury. Jeho tým nalezl tisíce kamenných struktur v Jordánsku a na Blízkém východě obecně. Mají různé tvary, včetně “kol” ( kruhových staveb ze kterých směřují na všechny strany rovné čáry ), “pastí” ( struktur, které směrovaly dobytek do mrtvé zóny ), “závěsů” ( linie kamenných valů vycházejících z pohřebiště ), “zdí” ( záhadné struktury, které se táhnou krajinou až několik kilometrů a nemají očividné praktické využití ).

Program leteckého snímkování v kombinaci s využitím satelitních snímků z Google Earth vedl k mnoha oběvům, řekl Kennedy.

 

“ V momentě, kdy vzlétnete pár stovek metrů nahoru, všechno se to krásně ukáže. Náhle můžete spatřit tvar toho, co jste hledali,” řekl Kennedy ve videu na YouTube.

 

 

Zdroj a foto: livescience.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode