Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Jsou znaky v pyramidě čísla?

14.06.2011 21:46

 

 

Záhadné hieroglyfy napsané červenou barvou na podlaze skryté komory ve Velké pyramidě v Gíze jsou jen čísla, podle matematické analýzy. První snímky byly zveřejněny minulý měsíc, kdy byla první zpráva z průzkumu robota ve  Velké pyramidě publikována v de l'Egypte Des Antiquities Annales du Service (ASAE), fotografie odhalily znaky, které nebyly spatřeny lidským okem od výstavby monumentu. Vědci byli obzvláště zaujati třemi červenými obrázky namalovanými na podlaze skryté komory na konci tunelu, hluboko uvnitř pyramidy.

" Existuje mnoho nezodpovězených otázek, které vyvolávají tyto obrazy," řekl Rob Richardson, inženýr, který projektoval robota na univerzitě v Leedsu Discovery News. "Proč jsou v tomto prostoru nápisy? Co říká písmo? Zdá se, že značka vedle čísla je podpis stavitele...." přemýšlel Richardson.

Luca Miatello, nezávislý badatel, který se zaměřuje na staroegyptskou matematiku věří, že má nějaké odpovědi.

 

" Označení jsou kněžské číselné znaky. Čtou se zprava doleva, což znamená 100, 20, 1. Stavitelé jednoduše zaznamenali celkovou délku šachty, 121 loktů ", řekl Miatello Discovery News.

Královský loket , starověká egyptská jednotka měření používaná při stavbě pyramidy byl mezi 52.3 a 52.5 cm a byl rozdělen do sedmi dlaní a čtyři prsty. Podle Miatella, který napsal o číselných vzorech pyramidy v deníku Ankh, a také nedávno v PalArch’s Journal of archeologie Egypt/Egyptology, dochází k násobení 7, 9 a 11 loktů často v struktuře Velké pyramidy. Postavena pro faraona Cheopse, známého také jako Chufu, Velká pyramida je největší z rodiny tří pyramid v Gíze na předměstí Káhiry a už dlouho kolují pověsti o chodbách vedoucích k tajné komnatě. Archeologové jsou již dlouho zmateni účelem čtyř šachet hluboko uvnitř pyramidy od doby jejich objevení v roce 1872. Dvě šachty vystupují z horní, nebo " Královské komory " a ústí do volného prostoru. Ale spodní dvě, jedna na jižní straně a jedna na severní straně takzvané " Královniny komory " mizí v útrobách stavby, což prohlubuje tajemství pyramidy. Roboti dříve prozkoumávaly tyto šachty a poslaly z nich zpět snímky ukazující, že obě jsou blokovány kamennými dveřmi. Tyto kameny jsou přibližně stejně daleko (63.6 metrů) od Královniny komory. Nový robot, pojmenovaný Djedi po kouzelníku, se kterým Chufu konzultoval plánování rozložení pyramidy, se dostal dále, než kdokoliv předtím. Projekt vedený Zahi Hawassem, egyptským státním ministrem pro záležitosti starožitností, začal průzkum jižního šachty Královniny komory. Robotu se podařilo vlézt do šachty a současně dopravit miniaturní fotoaparát schopný se vejít do malého otvoru v kamenných dveřích na konci tunelu. Vědcům to umožnilo jasný pohled do komory. V ten moment mikrofotoaparát poslal obrázky znaků 4 500 let starých. 

 

" Na dně komory je červená zednická čára paralelně s šachtou těsně za zadní částí prvního bloku kamene až k druhému ", napsal Hawass a kolegové do ASAE. " Je tam také černá značka, v místě, kde se červená linie potkává s druhým kamenným blokem. Vpravo, přibližně 45 stupňů od červené čáry jsou tři červené okrové číslice ", přidali.

 

Podle Miatella, byly tyto červené značky a čísla vytvořeny dělníky během stavby pyramidy.

" Při plánování tunelů byla dodržena přesná matematická pravidla ", řekl Miatello. Hawass a kolegové se dohodli, že znaky jsou značky stavitelů.

"Dvě hlavní číslice jsou podobné číslu 21," píší ve své zprávě.

Podle Jamese P. Allena, který je Wilbour Professor of Egyptology and Chair of Egyptology and Ancient Western Asian Studies at Brown University lze údaje skutečně prezentovat jako čísla, která uvedl Miatello.

" Znaky nejdou snadno přečíst, ale verze Dr. Miatella je zcela přijatelná ," řekl Allen Discovery News.

Výzkumní pracovníci projektu Djedi očekávají další analýzy červených znaků v srpnu, kdy se robot vybaven kamerou s vyšším rozlišením vrátí do pyramidy za dalšími průzkumy.

 

Zdroj: Discovery News

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Djedi Team


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode