Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Stará kultura na Sahaře

28.07.2010 19:13

 V rámci hledání nových důkazů o vzniku egyptské civilizace, studují archeologové také prehistorické skalní kresby objevené v roce 2002 v odlehlé jeskyni. Kresby obsahují obrazy tančících postav a podivné bezhlavé příšery. Jeskyně byla poprvé objevena amatérskými badateli v rozlehlé poušti poblíž egyptské jihozápadní hranice s Libyí a Súdánem a její součástí je na 5000 kreseb namalovaných, nebo vyrytých do kamene. Německý archeolog Rudolph Kuper řekl, že detaily znázorněné v “ Jeskyni příšer “ ukazují, že místo je minimálně 8000 staré, pravděpodobně práce lovců, jejichž potomci mohli být jedni z prvních , kteří osídlili v té době bažinaté a nehostiné údolí Nilu. Jeskyně se nachází 10km od “ Jeskyně plavců “, která byla romanticky zvěčněna ve filmu Anglický pacient, ale má daleko lépe zachované malby. Archeologové se pokoušejí pomocí studia pískovcové jeskyně a přilehlého okolí sestavit časovou osu k porovnání kultury a technologií původních obyvatel oblasti.

“ Je to nejúžasnější jeskyně v Severní Africe a Egyptě “, říká Karin Kindermann, členka německého týmu, který v současné době cestoval na místo vzdálené 900km jihozápadně od Káhiry. “ Vezmete jeden kousek skládačky a hledáte kam může zapadnout. Toto je velmi důležitý kus.”

Východní Sahara, region, který je velký jako Západní Evropa a rozkládá se od Egypta až po Libyi, Súdán a Čad, je největší, nejteplejší a nejsušší pouští na světě. Dešťové srážky uprostřed pouště jsou v průměru menší než 2mm v roce. Jenže oblast byla v minulosti daleko méně suchá. Okolo roku 8500 př.n.l. zde byly běžné sezónní deště, které vytvořily savanu a nalákaly lovce. Do roku 5300 př.n.l. deště ustoupily a lidské osídlení ustoupilo do vyšších oblastí, až nakonec do roku 3500 př.n.l. lidé zmizeli úplně. 

“ Po 3-4 tisících let života v podnebí savany se poušť vrátila a lidé byli donuceni migrovat na východ do údolí Nilu, kde přispěli ke vzniku egyptské civilizace a také na jih na africký kontinent “ tvrdí Kuper, odborník německého institutu Heinricha Bartha.

“ Myslím, že to byl přesun krok za krokem, protože poušť nezanikla náhle. Deště přestaly, pak se zase vrátily a znovu a znovu, ale postupně slábly a lidé se začali stěhovat do údolí Nilu a na jih “.

Kuper a jeho tým zaznamenávají geologické, botanické a archeologické důkazy v okolí jeskyně, včetně kamenných nástrojů a keramiky a budou nálezy porovnávat s jinými místy ve Východní Sahaře, což přidá nové části do velké skládačky, jako puzzle.

“ Zdá se, že kresby z Jeskyně příšer znázorňují období před domestikací zvěře, což znamená, že jsou starší než 6000 let př.n.l.” řekl Kuper, který vedl svou první expedici do jeskyně v dubnu 2009. “ To si troufáme prohlásit.”

Viditelné malby pokrývají plochu asi 18x6 metrů. V říjnu tým scanoval jeskyni pomocí laseru aby zachytil třírozměrné fotografie. Testovací vykopávky, které proběhly asi před třemi týdny při jejich třetí expedici do místa nálezu, odhalily ještě více kreseb, které jsou ukryty pod vrstvou písku do hloubky 80cm. “ Máme teď pokročilé důkazy o tom jak bohatá byla prehistorická kultura Východní Sahary “, řekl Kuper.

© Reuters/Stringer

 

 

 

Zdroj: Reuters-Afrika

Překlad: Michael M.Faitl


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode