Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Japonská družice ztratila kontakt

14.06.2011 22:07

 

 

Japonská družice Daichi pozorující Zemi se odmlčela na oběžné dráze tři týdny poté, co záhadná anomálie postavila kosmickou lodˇ mimo provoz.  Oznámila to dne 12. května Národní vesmírná agentura. Daichi, původně známá jako Advanced Land Observing Satellite (ALOS), se z neznámých důvodů vypnula nečekaně dne 22. dubna. Japonská Aerospace Exploration Agency (JAXA) se opakovaně pokusila obnovit komunikaci s Daichi po několik týdnů, ale dnes konečně vše vzdala.

" Rozhodli jsme se pro dokončení operací odesláním příkazu k zastavení jejího palubního vysílače a baterií v 10:50 12. května (Japonského standardního času), protože bylo nemožné obnovit komunikaci s satelitem ", řekli v prohlášení JAXA úředníci.

Smrt Daichi (což znamená "Země" v japonštině) není úplné selhání. Satelit zahájil provoz v lednu roku 2006 s životností plánované mise na tři roky, což bylo překročeno. Daichi satelit byl univerzální pozorovatel Země s pověřením pomáhat mapovat povrch, hledat nerostné zdroje a měřit změny vegetace jako je odlesňování. Během pěti let života Daichi poskytla asi 6,5 milionů fotografií planety z výšky asi 435 mil (700 kilometrů), řekli představitelé JAXA. Satelit také hrál velkou roli v monitorování katastrof, což pomáhá autoritám reagovat na přírodních pohromy, jako je zemětřesení. Zaznamenal asi 100 oblastí zasažených katastrofou ročně po celém světě. Satelit poslal na Zemi mnoho užitečných snímků japonského pobřeží po ničivé tsunami v letošním březnu. Bylo to během této pozorovací kampaně, která trvala do dubna, kdy se poprvé objevily náznaky, které signalizovaly kolaps družice. JAXA bude dále vyšetřovat příčiny odmlčení se satelitu Daichi.

 

Zdroj a foto: space.com, JAXA

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode