Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Izrael: egyptská socha nalezena tam, kde nemá být

09.07.2013 22:05

 

 

Část prehistorické egyptské sfingy byla odhalena v nalezišti v severním Izraeli v úterý. Badatelé se trápí, protože nikdo neví, jak se neočekávaný objev dostal na své místo.

 

Rozlomená granitová sfinga - včetně tlap a předloktí - objevená v nalezišti Tel Hazor v izraelské Galileei, je první svého druhu v tomto regionu. Tento nález je také první, který zobrazuje sochu určenou egyptskému vládci Menkaureovi, který vládl zhruba v 2500 PNL a byl stavitelem jedné ze tří pyramid v Gíze, řekl expert.

 

“ Toto je jediná monumentální egyptská socha kdy nalezená v Levantu - dnešní Izrael, Libanon a Sýrie “, řekl Amnon Ben-Tor, profesor archeologie při Hebrew University, který vede vykopávky v Tel Hazor. “ Je to také jediná sfinga tohoto konkrétního panovníka o které víme, a to ani nebyla nalezena v Egyptě.”

 

Mr.Ben-Tor řekl, že kromě jména Menkaure, vyrytého mezi předloktím v hieroglyfech, jsou tam také symboly, které se dají přeložit jako “ milovaný božími dušemi z Heliopolisu “. 

 

“ To je chrám, kde byla sfinga původně uložena,” řekl Ben-Tor o Heliopolisu, pradávném městě na sever od dnešní Káhiry.

 

Tel Hazor, které Ben-Tor nazývá “ nejdůležitější archeologické naleziště v této zemi “, byl hlavním městem jižního Kanaánu, založený cca 2700 PNL a ve svém rozkvětu na rozloze přibližně 200 akrů byl domovem zhruba 20 000 obyvatel. Město bylo zničeno v 13.století PNL.

 

“ Po zhruba 150 letech opuštění bylo znovu obydleno v 11.století PNL Izraelity, kteří lokalitu nepřetržitě obývali do roku 732 PNL, kdy bylo město opět zničeno, tentokrát Asyřany “, řekl Ben-Tor.

 

Nález byl zhruba 50cm dlouhý a celá socha byla odhadem 150cm dlouhá a půl metru vysoká. Záhadou zůstává jak, kdy a proč se dostala do Tel Hazoru.

 

“ To, že by přicestovala v době Menkaureho je nepravděpodobné, protože v té době neexistoval absolutně žádný kontakt mezi Egyptem a touto částí světa “, řekl Ben-Tor. “ Egypt udržoval kontakty s Libanonem, především díky přístavu Byblos. Importovali cedrové dřevo  přes Středozemí a dnešní severní Izrael ignorovali “.

 

Další možností je, že socha je součástí kořisti Kananejců, kteří na přelomu 17. a 16. století PNL vládli v dolnímu Egyptu, řekl expert.

 

“ Egyptské záznamy nám říkají, že tito cizí panovníci plundrovali a znesvětili místní chrámy a konali nejrůznější zločiny. Je možné, že při rabování byla ukradena i tato socha “.

Nicméně Ben-Tor myslí, že nejravděpodobnější cestou jak se socha dostala do dnešní lokality, byl dar poslaný pozdějším egyptským vládcem.

 

“ Třetí možností je, že se dostala do Hazoru někdy po začátku Nového království 1550 PNL, v době, kdy Egypt vládl Kanaánu a držel si blízké vztahy s místními panovníky, kteří byli ponecháni na svých trůnech. V tomto případě je možné, že socha byla poslána egyptským vládcem svému protějšku v Hazoru, jež byl nejdůležitějším  vládcem tohoto regionu.”

 

Shlomit Blecher, manažer Selz Foundation Hazor Excavations byl prvním, kdo sochu vlastně objevil v srpnu 2012. Restaurovací práce trvaly mnoho měsíců, než bylo možno plně rozpoznat hieroglyfy. 

 

“ Byla to poslední hodina posledního dne vykopávek “, řekla archeoložka agentuře AFP, “ Všichni jsme jásali radostí, každý byl rozrušen. Doufáme, že tu jsou i ostatní části a že je brzy nelezneme.”

 

Ben-Tor tvrdí, že socha byla pravděpodobně úmyslně zničena novými obyvateli Tel Hazoru ve snaze pošpinit starého vládce. Ben-Tor řekl, že nález sfingy byl neočekávaný, ale prý zapadá do archeologických faktů a nálezů. “ Když jste v bance, naleznete peníze ”, řekl.

Nicméně pravou lahůdkou by bylo nalezení archívu někde v Tel Hazoru, který by mohl posloužit jako seznam obsahu města.

 

“ Vím, že existují dva archívy “, řekl Ben-Tor. “ Máme už 18 dokumentů ze dvou období, 17. a 14.století PNL. Když bych nalezl tyto archívy, lidé sem budou proudit po tisících.”

 

Zdroj a foto: heraldsun.com.au

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode