Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

" Humanoidní " elektrické stožáry na Islandu?

18.08.2010 22:57

 Návrh naistalovat řetězec lidsky vypadajících stožárů napříč Islandem a přeměnit tak ošklivé stožáry elektrického napětí v něco krásného, vyhrál hlavní cenu v oboru architektury.

 

“ Kraj obrů “ může tak vidět desítky kovových figur vstyčených na islandském sopečném povrchu. Každý humanoidní elektrický stožár může být upraven do různé pozice, což umožní struktuře projevit nálady zapadající do konkrétního prostředí. Americká firma Choi + Shine, která stojí za projektem říká, že humanoidní věže mohou být variabilní, stabilní a slavnostní. Reprezentují moderní variaci na sochy z Velikonočních ostrovů. Podle návrhu, který byl předán Islandské energetické společnosti budou stožáry vysoké okolo 150 stop a budou vyrobeny z oceli, skla a betonu. I přes jejich nápadný vzhled bude jejich cena nízká, protože “ figuríny “ budou vyžadovat jen minimální úpravy oproti klasickým stožárům. 

Firma napsala: “ Tyto ikony se stanou monumentem v krajině. Pozorování figurín-stožárů se stane nezapomenutelným zážitkem, pozvedajícím význam věží na něco důležitějšího, než jen funkční design nutnosti.” 

Komise rozhodčích konkurenční soutěže High Voltage Pylon Competition, která byla založena za účelem nalezení inovace v designu pro novou energetickou síť na Islandu, dala návrhu čestné uznání. Přestože Landsnet, firma zodpovědná za provoz elektrické sítě, rozhodla neuskutečnit plány, jejich originalita byla tento měsíc oceněna vlivnou Boston Society of Architects. Land Of Giants byl jedním ze čtyř výherců každoročního Unbuild Architecture Award, která upozorňuje na důležitost a sílu nezrealizovaných projektů. Zatímco lidsky vypadající stožáry nemusí být zrovna vkusem každého, poukazují na možné, více estetické alternativy ve srovnání s impozantními věžemi, které v současnosti dominují britské krajině. Konzervativci upozornili v červnu, že nejhezčí část země, včetně Mendip Hills v Somerset a Dedham Vale v Suffolku, čelí nové vlně elektrických stožárů.

 

© Choi +  Shine

 

 

Zdroj: The Telegraph

Překlad: Michael M. Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode