Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Historie evropských pyramid

05.06.2011 19:01

 Existence evropských pyramid je jako londýnské autobusy: čekáte věčnost a najednou se objeví dvě současně: na začátku roku 2003 v Itálii a v roce 2005 v Bosně. Po méně než jednom roce již vědecké analýzy prokázaly, že bosenská pyramida je umělá struktura, což konečně poskytuje důkaz, že Evropa má pyramidovou minulost.

 

 

Evropa vydala pyramidu

 

Dne 31. října 2005 přinesly různé agentury včetně Associated Press zprávu, že " bosenský badatel našel v Evropě první pyramidu “. Toto prohlášení, stejně tak jako mnoho titulků zpráv, je špatně. Existuje mnoho malých pyramid, které lze nalézt v Evropě, od Francie až po Řecko. Malá pyramida Falicon se nachází na území prosperujícího francouzského letoviska Nice a je známá, že skrývá podzemní komoru, do níž mnozí sestoupili, ale jen málokdo se vrátil, aniž by mu neasistovali místní požárníci. V Řecku je nyní katalogováno 16 pyramid. I když některé mohou být přirozené, ostatní – jako Hellenikon pyramida poblíž vesnice Argolis – jsou jasně umělé struktury. Zvláštní je, že jeden termoluminiscentní test Athénské akademie určil, že struktura pochází z roku 2720 př.n.l. , stejné období jako egyptské pyramidy. Ačkoliv evropské struktury mají tvar pyramidy, nejsou tolik  viditelné jako egyptské, které ohromují svou velikostí. Před pěti sty lety, s objevením Nového světa, byly pyramidy nalezeny v Mexiku, ale v roce 2001 byl oznámen objev komplexu v Caralu, Peru, který byl opět datován jako soudobý s věkem egyptských pyramid. V roce 1994 německý tour operátor Hartwig Hausdorf navštívil Čínu a po svém návratu ohlásil existenci tamních pyramid – objev, který byl od té doby potvrzen. Pyramidy se dokonce stávají turistickou atrakcí. Evropa se zdála být zapomenuta... ale ne na dlouho. Dva objevy – v Itálii v roce 2003 a v Bosně a Hercegovině v roce 2005 to změnily.

 

Pyramidy z Montevecchia

Počátkem roku 2003 byly použitím satelitních a leteckých snímků objeveny pyramidy Montevecchia (Stará hora), asi 30 kilometrů od italského města Milán. Tyto pyramidy jsou zcela pokryty horninou a vegetací a vypadají jako přírodní kopce, ale možnost, že jde o něco víc, než jen kopce stačilo redaktoru českého WM magazínu navštívit oblast. Jiří Wojnar se snažil prozkoumat oblast důkladněji. Tým dorazil dne 8. května 2003. Nalezení lokality pyramidy ze země se ukázalo jako mnohem složitější, než si představovali, tým byl zaskočen řidičskými schopnostmi nezbytnými k dosažení místa. Po dvou dnech se podařilo najít pyramidy a začala se provádět počáteční prohlídka. Závěry expedice se objevily v červnovém vydání WM magazínu v roce 2003. Základna první pyramidy se  odhadovala  na 100 m a výška 50 metrů. Celkem byly prozkoumány tři pyramidy a jedna z nich ukazovala jasné známky opracovaných kamenů vložených do struktury, blízko u povrchu. Byla objevena také platforma s protáhlou nástavbou o velikosti 18 x 9 metrů. Všechny tři struktury mají sklon 42 až 43 stupňů. Strany všech pyramid jsou  zarovnány a jsou odsazeny od stěžejního bodu přibližně o 7–12 stupňů severovýchodně. Tým přemýšlel, zda je to chyba v konstrukci nebo znak něčeho mnohem zajímavějšího. Od prvních leteckých průzkumů se spekulovalo o tom, že rozložení těchto pyramid je podobné s pyramidami v Gíze a tedy souhvězdím Orion – teorie, kterou navrhl architekt Robert Bauval. Český tým tvrdil, že po jejich výzkumu na místě se ukázalo, že pyramidy jsou skutečně zarovnány s procházejícím Orionem za úsvitu při letním slunovratu. Pokud jde o otázku, kdy byly pyramidy postaveny, byl požádán o svůj názor italský archeolog profesor Gregoria. Předběžně určil struktury do roku 3000 př.n.l., což je z velké části soudobé s věkem výstavby egyptských pyramid. Ale nebyly nalezeny žádné pozůstatky v okolí, které by pomohly objasnit více detailů o těchto strukturách a není známa žádná civilizace, která by obývala oblast a budovala podobné stavby v té době. Následkem toho a i přes pozitivní nálezy českého týmu někteří kritici tvrdí, že Montevecchia struktury nejsou ničím jiným, než terasovitými kopci s kamenným podložím. Český tým nicméně naznačil, že místo by mělo být známo jako "italská Gíza". Tímto objevem se nepodařilo vzbudit zájem  médií a to jen proto, že nebylo podniknuto  žádné archeologické bádání. Evropa mohla mít pyramidy..., ale nikdo si nebyl příliš jistý.

 

Objev bosenských pyramid

Koncem října 2005 bosenský badatel Semir "Sam" Osmanagič věřil, že může oznámit objev první nesporné, starobylé a velké pyramidy v Evropě. Příběh se objevil v předních bosenských novinách Dnevni Avaz, které oznámily, že "... 45 letý badatel si je jistý, že dvě pyramidy jsou skryty v údolí Visoko a že utratil nějakých 16 000 Euro [20 000 USD] výzkumem oblasti na obou stranách řeky asi 30 kilometrů od hlavního města Bosny. Obyvatelé z nedalekého města Visoko už dlouho ví o přítomnosti dvou struktur, které jsou vždy označovány jako pyramidy, ale nikoho to nezajímalo natolik, aby to dále zkoumal." Osmanagič žije v Houstonu, Texas a vzhledem k jeho fascinaci kulturami starověku, navštívil mnoho starobylých monumentů Nového světa a napsal několik knih. V dubnu 2005 propagoval svou novou knihu v Sarajevu a rozhodl se  navštívit Visoko. Dozvěděl se o kopci od Senada Hodoviče, ředitele muzea historických dědictví ve Visoko. Oblast je bohatá na bronzové artefakty vystavené v muzeu, a předpokládá se, že kopec sám byl místem existence středověké vesnice. Místní lidé hovoří o kopci jako o pyramidě, což znamená, že všichni si všimli jeho jehlanového tvaru... ale je to skutečně pyramida?

Pravděpodobnost, že z Osmanagič opravdu narazil na  pyramidu vyšla brzy najevo. 

"Když jsem byl na vrcholu kopce Visočica, všiml jsem si, že kopec je symetrický a geometrického tvaru, má plošinu na vrcholku a je zarovnaný podle kompasu " řekl v rozhovoru přes e-mail s tímto autorem. "Přes údolí byl další kopec nazývaný Pljesevica s zřejmými trojúhelníkovými stranami. I přesto, že kopce byly pokryty lesem, okamžitě jsem poznal pyramidy.” 

Osmanagič viděl podobné dvojice pyramid v Latinské Americe, které společně tvořily bránu do údolí.

 

Vykopávky za účelem ověření

První průzkumy ukázaly, že struktura Visočica je vysoká 70 metrů a má čtvercovou základnu o velikosti 220 metrů. Potvrzuje to, že struktura je zarovnána se stěžejními body kompasu, stejně tak jako je druhá pyramida poblíž. Pohlednice zachycující fotografii z roku 1954 ukazuje očividně pyramidální strukturu kopce, který vypadá jako cokoliv, jen ne přírodní. Ale Osmanagič to nechtěl nechat jen tak být.  "Do tří měsíců po mé první návštěvě," napsal, "jsem shromáždil všechna potřebná povolení a začal s geologickým průzkumem za účelem potvrzení mé hypotézy. První průzkum byl proveden v srpnu 2005 geoložkou Naďou Nukičovou a geologické testy půdy z hloubky 17 metrů ukázaly 15 anomálií, které naznačovaly, že některé vrstvy na kopci byly vytvořeny uměle. Měl jsem pevný důkaz, že kopec nebyl přírodní útvar." Nukičová byla nejvíce ohromena třemi vrstvami z leštěného hnědého kamene, který leží ve stejné vzdálenosti od sebe pod zemí. Kopec se zdál být pokryt křídový typem "špatného betonu", neobvyklé směsi štěrku, která kdysi tvořila bloky, které pokrývají kopec. V té době se Osmanagič rozhodl investovat do dalšího výzkumu. V říjnu 2005 se vrátil a provedl další geologické a archeologické výzkumy s fascinujícími výsledky. Bylo zjištěno, že stěny Visočické pyramidy byly postavené z bloků kamene druhu Breccia. Když byly tyto bloky očištěny, tým zjistil, že byly umístěny jako cihly ve zdi. Některé kameny byly vyjmuty a zjistilo se , že mají hladký povrch. Výsledky testu sondami uvnitř konstrukce prokázaly, že se skutečně jedná o kamennou stupňovitou pyramidu. Plochá plošina, přibližně 2,5 metrů široká, je následována strmým svahem 30 metrů vzhůru a pak další plošinou, poté další strmý svah pod stejným úhlem – vzor, který se opakuje až na vrchol pyramidy, který má náhorní plošinu a pravděpodobné zbytky kamenné stavby. Tým také zjistil, že "...přístupová cesta je vydlážděna umělými pískovcovými bloky. Jsou 10 cm tlusté, uřízlé lidskou rukou, vyleštěné a poté přepravené do této oblasti." Překvapivě, délka této dlážděné hráze je neuvěřitelných 420 metrů a je to zřejmě nejlepším důkazem, že stojíme před skutečnou člověkem vytvořenou pyramidou. Malé vykopávky pokračovaly až do počátku listopadu, kdy přišla zima a práce se zaměřily na to, co může být vstup do  chrámu tvaru pyramidy na vrcholku struktury. Tým také nalezl podzemní tunely. 

 

"Existuje tam řada křižovatek podél cesty. Většina z nich je pokryta hlínou a kamením, ale začneme je čistit na jaře roku 2006 ", poznamenal Osmanagič. V období šesti měsíců bosenský tým provedl úžasné množství práce.

 " Kopec Visočica nemohl být vytvořen přírodní cestou," jednoznačně prohlásila geoložka Nukičová pro zprávu BBC ze dne 26. října. "Toto je už mnohem víc, než jsme předvídali, ale očekáváme nové informace od dalších analýz." 

Osmanagič původně věřil, že stávající kopec byl přetvořen do tvaru pyramidy a pak obložen primitivním typem betonu. Ale v listopadu 2005, poté, co byly odkryty větší plochy, skupina došla k závěru, že celý kopec je ve skutečnosti kamenná struktura – závěr, který byl od té doby potvrzen satelitními snímky a termoanalýzou.

 

Stavba pyramidy

Přestože exkavace teprve začaly, musel Osmanagič předvést interpretace těchto struktur na nátlak tisku. Spekuluje, že pyramidy tvoří pár, jedna symbolizující Slunce a druhá Měsíc. Kopec Visočica byl tedy označen jako "bosenská pyramida Slunce". Věří, " Bosenská pyramida Měsíce " se nachází pod sousedním kopcem Pljesevica. Osmanagič dodal:

 " vedle těchto dvou umělých struktur, existuje několik dalších mohyl v témž údolí a mají  velice geometrické (trojúhelníkové) strany a jasné, lineární mezery. Dr. Amer Smailbegovič (Reno, Nevada) využil techniky dálkového snímání, které ukázaly, že bosenské pyramidy Slunce a Měsíce mají ploché, trojúhelníkové strany s jasnými geometrickými předěly mezi plochými stranami. Pozorované jevy jsou nezaměnitelné s trojúhelníkovými jevy, přirozeně se vyskytujícími v tektonických podmínkách, neboť ty vykazují pouze jednu stranu triangulace a jsou vzhledově nerovnoměrné, zatímco zde  zjištěné anomálie obsahují dvě, anebo více, dokonale trojúhelníkových stran. Výsledky tepelných testů  naznačují, že pyramidy jsou složeny z méně konsolidovaného materiálu a mají sklon k rychlejšímu chladnutí, než okolní kopce, ( které se pokládají za hustší ). Toto zjištění je shodné s tím, co lze očekávat od umělé struktury – menší hustota materiálu, porozita a  vnitřní dutiny přispívají k zvýšení tepelné ztráty. “

Takže, kdo postavil tyto pyramidy, a jak jsou staré? Osmanagič se domnívá, že kopce byly přetvořeny ilyrijským lidem, který obýval Balkánský poloostrov, dlouho před tím, než jej slovanské kmeny dobyly kolem roku 600 n.l.. Jen málo je známo o Ilyrianech, ale Osmanagič si myslí, že byli daleko více sofistikovanější, než mnozí odborníci předpokládají – důkazem by byly samotné pyramidy. Prohlášení Osmanagiče o možném stáří pyramid bylo bohužel překrouceno na 27 000 let. Toto je, co Osmanagič ve skutečnosti řekl: 

" je velmi dobře známo, že středověké bosenské město existovalo na vrcholu kopce mezi 13. a 14. stoletím. Artefakty, které vykazují stopy malé římské a ilyrijské pozorovací observatoře (2 000 až 2 500 let staré ) byly rovněž nalezeny. To je klasický příklad, kdy pozdější kultura vybudovala své vesnice na místě starších struktur. ( Stejný příklad je vidět v Cholula v Mexiku, kde Hernán Cortés postavili obrovský kostel na vrcholu kopce. Tři sta let později se ukázalo, že kostel byl postaven na největší pyramidě v Mexiku ). Tato zjištění ukazují, že je to více než 3000 let staré. Víme, že Bosna byla obývána nepřetržitě po dobu 27 000 let. Takže pyramidy musely být postaveny mezi těmito dvěma daty."

Takže datum může být kdekoliv mezi 1000 př. n. l. a 25 000 př.n.l., ačkoli Osmanagič osobně zastává období ilyrijské, což poskytuje mnohem konzervativnější datum než uvedené v médiích. Majíce na zřeteli význam objevu, původní tým založil nadaci s názvem Archeologický park: bosenská pyramida Slunce, který je schválen ministerstvem spravedlnosti a jejími členy jsou archeologové, geologové, geofyzici, historici a další odborníci.

 "Jsme v procesu utváření mezinárodního poradního sboru a žádáme o granty a sponzoring. Je velmi zajímavé, že poprvé za dlohou dobu se bosenští politici na všech úrovních sjednotili a poskytujou podporu tomuto projektu ", řekl Osmanagič.

Výkopové práce, restaurování a dlouhodobá ochrana naleziště bude znovu zahájena dne 14. dubna 2006.

 "Stovky odborníků a studentů, odklízecích skupin a nadšenců přijedou do hornaté Bosny, aby se zúčastnily této fantastické archeologické akce ", dodal Osmanagič. "Plánujeme opět pracovat, dokud nenapadne první sníh na konci října." 

A tímto způsobem Evropa skutečně vstoupila do pyramidového věku...

 

Pozn.redakce: vzhledem ke stáří tohoto originálního článku je možné, že některé údaje jsou již v současné době zastaralé. Aktuální stav současného výzkumu evropských pyramid bude případně publikován v dalších dokumentech. 

 

Copyright Philip Coppens © Všechna práva vyhrazena

 

 

 

 

Autor a foto: Philip Coppens - www.philipcoppens.com

Překlad: Michael M.Faitl

 

tento článek byl poprvé publikován v únoru 2006 v magazínu Frontier

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode