Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Hawass opět bez práce !

18.07.2011 23:28

 

 Po téměř deseti letech ve funkci šéfa egyptských památek je dnes Zahi Hawass bez práce.

 

64 letý archeolog byl včera propuštěn ( neděle 17.7. ) premiérem Essamem Sharafem jakožto součást širší reorganizace jeho kabinetu. Demonstranti v Káhiře na náměstí Tahrír už usilovali o jeho odvolání z pozice ministra starožitností mnoho měsíců. " Všichni ďáblové se spojili proti mně," řekl Hawass listu Insider.

Hawass se jako nejvýznamnější postava archeologie v zemi podílel na organizování velkých výstav v zahraničí, na budování muzeí a bezpečných skladů a tlačil na zahraniční odborníky, aby zveřejnili své objevy mnohem rychleji. Ale byl také kritizován za ztvárnění archeologie jako hon na poklady v americké televizi, za svůj diktátorský styl vedení a obviněn z laciného přístupu k výzkumu za účelem vykonávání jeho vlastního v utajení. Říká se, že Sharaf  jmenoval Abdel-Fattah El-Banna jako náhradu Hawasse, ale existují zprávy, že demonstranti odmítli tuhle nominaci, a že Sharaf může odvolat své rozhodnutí a jmenuje někoho jiného.

El-Banna je inženýr a specialista na kámen při Káhirské univerzitě se zkušenostmi v obnově starověkých budov. Byl otevřený kritik Hawasse v posledních měsících a obvinil ho ze zapojení do nelegálního obchodu s památkami, což Hawass popírá.

Egyptští kritici říkají, že jsou z jeho odchodu nadšeni. Hawass se stal ministrem v lednu, když Supreme Council of Antiquities (CSA), organizace, kterou řídil od roku 2002, byl udělen status kabinetu. " Konečně jsme se ho zbavili ", říká Amany Taha, průvodkyně turistů, která je aktivní v protestech.

Ale někteří zahraniční archeologové říkají, že jim to bude líto, že přijdou o Hawasse, který byl dynamický, i když  kontroverzní vůdce místních starověkých památek. " Teď, když je pryč, prosím vás, pamatujte si všechno dobré, co Zahi udělal Egypt a egyptské starožitnosti za své funkční období v SCA ", říká W. Raymond Johnson, archeolog na univerzitě v Chicagu v Illinois, který pracuje v Luxoru. " Je jednoduché někoho odsoudit, ale mnohem těžší mu přiznat zásluhy."

 

Hawass rezignoval v březnu na protest proti rabování památek, ale byl povolán zpět k obnovení turistiky v Egyptě. Pro tuto chvíli Hawass říká, " budu odpočívat ".

 

Zdroj: Science Insider

Překlad: Michael M.Faitl

 

Pozn.redakce: na stránkách Dr.Hawasse se zatím žádná zpráva neobjevila ( pondělí ), nicméně jiné zdroje potvrzují jeho propuštění...

https://www.huffingtonpost.com/2011/07/18/egypts-iconic-antiquities_n_901257.html

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode