Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Happy Birthday Voyager !

14.09.2012 14:31

 

 

Družice Voyager 1 je na cestě do mezihvězdného prostoru právě v těchto okamžicích, ale tento nejdál poslaný člověkem vyrobený objekt to skoro nedokázal, když málem zůstal na orbitu kolem Země před 35 lety. Jeho nosná raketa Titan-Centaur byla jen 3,5 sekundy od momentu, kdy by byla bez paliva při vynášení družice do vesmíru 5.září 1977. Řekli tak úředníci při oslavách 35 výročí startu v JPL v Pasadeně.

“ Voyager 1 to málem nedokázal před 35 lety “, řekl Charley Kohlhase, původní manažer plánování mise Voyagerů. “ Dnes tu slavím 35 let od startu, ale bylo to jen tak tak.”

Kohlhase vysvětlil, že problém byl v nesprávném poměru směsi mezi palivem a okysličovadlem ve vrchním stupni Titanu. To způsobilo komplikace pro Centaur, která převzala let poté, co Titan spotřeboval všechno palivo. 

“ Centaur použil extra 1200 poundů paliva k dosažení parkovacího orbitu, což by normálně neměl,” řekl Kohlhase.

Sám spolu s ostatními nervózně sledovali při startu každou informaci jestli bude mít Centaur dostatek paliva k poslání Voyageru 1 na cestu směrem k Jupiteru, Saturnu a následně na okraj sluneční soustavy. 

“ Konečně to dopadlo dobře, ale v raketě zbylo jen 3,5 sekundy zásob paliva, “ řekl Kohlhase. 

Voyager 1 odstartoval 16 dní po svém souputníku Voyageru 2. Obě družice byly poslány na “grand tour” okolo obrů sluneční soustavy ( Jupitera, Saturnu, Uranu a Neptuna ), za použití výhodné konstelace vnějších planet, která se stává jednou za 176 let. Voyager 1 studoval systémy Jupitera a Saturnu, zatímco Voyager 2 vyšetřoval všechny vnější čtyři planety. Potom družice jen pokračovaly směrem k okraji sluneční soustavy, což vědci nazývají Voyager Interstellar Mission. Obě družice jsou stále funkční. Momentálně prolétávají neklidným prostorem nazývaným heliosheath, kde se sluneční záření zpomaluje, protože naráží do plynu a prachu z mezihvězdného prostoru. Voyager 1 je zhruba 18,2 miliard kilometrů od Slunce a Voyager 2 je lehce pozadu, a na jiné trajektorii, 14,9 miliard kilometrů od naší hvězdy. Voyager 1 zaznamenával nové a podivné podmínky během posledních několika měsíců, což vedlo vědce ke spekulaci, že družice co nevidět vstoupí do mezihvězdného prostoru. Nicméně, nové analýzy dat z Voyageru 1 mluví opačně a družice možné naní zase až tak blízko jak bylo myšleno. Každopádně vedoucí studie řekl, že s největší pravděpodobností k tomu dojde během následujícího roku. Jakmile se Voyager 1 odpoutá od vlivu sluneční soustavy, bude to velký moment pro lidstvo - poprvé náš produkt dosáhne za hranice našeho vesmírného dvorku. 

“ Happy birthday, Voyager “, řekl vedoucí inženýr z Caltech Ed Stone při oslavě v úterý 4.září v JPL. “ Cesta pokračuje “.

 

 

Zdroj a foto: livescience.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode