Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Existuje život na planetě Venuši?

05.06.2013 21:55

 

 

Osobně jsem si vždy myslel, že planetě Venuši se nedostává tolik pozornosti, jak by si zasloužila. Ovšem, je zahalena v mracích, které jsou tak kyselé, že to zničilo několik prvních sond, které se pokusily o přistání a její povrchová teplota je tak veliká, že dokáže roztavit olovo. Nicméně, jen lehce nad příkrovem oblačnosti Venuše můžeme nalézt některé podmínky jak zde na Zemi, které jsou jedinečné v celém našem systému.

 

To navedlo některé astrobiology k myšlence, jestli oproti zažitým názorům, může na Venuši existovat  nějaká forma života. Možná jsme hledali na špatném místě a život na Venuši se nenachází na jejím povrchu, ale v oblacích. Podmínky ve výšce zhruba 50-65 km nad povrchem, jsou velice příznivé. Teplota a tlak jsou podobné jako na Zemi. Nachází se zde také vodní pára a dokonce i malé množství volného kyslíku. Není to mnoho, ale je to tam.

 

Astrobiologické studie Venuše jsou ve své podstatě velice spekulativní. Myšlenka se zdá být odvážná, ale z toho, co víme o Zemi není nemožná. Navíc, existuje toho mnohem více o této planetě, co ještě nevíme. Víme však, že v mracích na Zemi žijou bakterie. Jsou to velice tolerantní malé bestie žijící v suchých podmínkách a přežívající vysoké stupně ultrafialového záření a nízké hranice kyslíku. Dokonce se někteří domnívají, že tyto bakterie pomáhají při tvorbě mraků, především v teplejších oblastech. Na Venuši se naopak můžeme domnívat, že potenciální kyselina, která vytváří mraky, bude překážkou k formování jakýchkoliv mikrobů, i když na Zemi žijí také extrémní bakterie v podobných podmínkách. Jedna tato forma žije v jeskyních ( snottites ), kde dochází k přeměně síry na kyselinu sírovou. Tyto bakterie přežívají v podmínkách, které jsou například v autobaterii. Jeden vědec, který se věnuje životním formám v extrémních podmínkách je Dirk Schulze-Makuch z Washington State University. Jednou z věcí, které si spolu se svými kolegy všiml je, že mraky Venuše pohlcují více ultrafialového záření, než by měly. Jelikož je Venuše o zhruba 42 milionů kilometrů blíže ke Slunci než Země, vrchní atmosféra je bombardována dostatkem UV záření, aby to bylo smrtelné  pro cokoliv, co nemá patřičnou ochranu. V atmosféře Venuše je dostatek síry a ve své základní formě ráda vytváří molekuly, které obsahují 8 atomů síry. Tyto molekuly absorbují UV záření a zpracovávají je na méně škodlivé frekvence. Jsme ve skutečnosti svědky nějaké protisluneční ochrany? Možná, ale možná taky ne. Jedno je jisté, cokoliv to je, co absorbuje všechno UV záření nebylo dodnes stále uspokojivě vysvětleno. Po chemické stránce se v těchto hustých mracích každopádně děje něco neobvyklého. Nacházíme určité molekuly, které by tam neměly být pohromadě. Zejména pak dvě, SO2 a H2S - protože, když jsou ve stejném prostředí, reagují spolu. Jediné vysvětlení je, že Venuše je nějakým způsobem vyrábí, jinak bychom je neviděli. Další nečekanou chemikálií na Venuši je karbonyl sulfid ( OCS ). Na Zemi je pomocí anorganických postupů velice složitý k vytvoření a proto byl používán jako “ jednoznačný indikátor biologické aktivity.” 

 

No a nakonec máme ještě jeden díl této bizarní skládanky. Takzvané “ mrakové částice 3 vzoru “. Mraky Venuše, stejně tak jako jiných planet jsou směsí miniaturních kapek, ledových krystalů, které jsou vyrobeny z nejrůznějších chemikálií. Tyto mrakové částice jsou normálně velice jednoduché k identifikování, ale částice 3 vzoru jsou stále záhadou ( mode 3 cloud particles ). Jsou veliké, nejsou kruhové a obsahují mnoho kyselin síry. Přestože není dobré dělat nějaké velké závěry, je nutné zmínit, že tyto částice jsou skoro stejně veliké jako bakterie - myšlenka Davida Grinspoona, kurátora astrobiologie v Denver Museum of Nature and Science, kterou popisuje ve své knize Venus Revealed

 

Samozřejmě, že netvrdím, že v nehostinné atmosféře Venuše existuje život. Není možné, aby to někdo mohl potvrdit a navíc tato myšlenka je stále velice kritizována.  Jako největší problém je chybějící voda, přestože trochu vody v těch mracích je, ale je to zanedbatelné množství. Každopádně něco se tam děje a Venuše nám to nechce prozradit ani v nejbližší budoucnosti. Většina lidí nesdílí myšlenku, že blízký soused Země může být domovem nějaké formy života, ale musíte uznat, že většina zde předložených důkazů dává určitou váhu této teorii. Když se mluví o životě ve vesmíru, Venuše je okamžitě zamítnuta. Možná bychom tuto kyselou kouli ještě neměli tolik podceňovat.

 

Zdroj a foto:  Markus Hammonds, news.discovery.com

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode