Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Existence mimozemského života je velmi reálná

15.06.2014 21:02

 

Astrobiologové ze SETI řekli včera ( 21.5. pozn.red. ), že šance, že mimozemšťané existují je blízko 100 procentům a dodali, že budeme mít důkazy během příštích dvaceti let. Nicméně, po skončení slyšení se děly podivné věci.

 

Dan Werthimer, ředitel výzkumného centra SETI při univerzitě v Berkeley v Kalifornii a Seth Shostak, astronom SETI, diskutovali na veřejném slyšení potřebu neustálého financování průzkumu naší galaxie za účelem hledání života. Slyšení bylo pokračováním jiné akce z prosince 2013 na téma biologických stop v našem slunečním systému a dále. Werthimer řekl porotě, že pravděpodobnost života na jiných planetách v mikrobiologické formě je skoro sto procent.

 

“ Bylo by to podivné, kdybychom byli jediní “, řekl Werthimer. “ Jen postiženou mysl nikdy nenapadne, jaký jiný život se tam nachází.”

 

 Shostak k tomu dodal: “ pokud odhadneme planety, podle těch, které jsme už objevili, tak existují trilióny planet v naší galaxii. To je hodně místa pro život. Víme, že většina hvězd má planety, ale jaký počet jich má planety podobné Zemi? Může to být každá pátá.”

 

Shostak podporoval tři různé přístupy: 1) hledání mikrobiologických forem poblíž ( Mars ), 2) výzkum atmosféry exoplanet a 3) SETI průzkum rádiových signálů. Věří, že první dvě varianty povedou k objevení života během příštích dvaceti let - pokud takové projekty budou patřičně financovány. Oba astronomové se shodli, že mimozemšťané existují zřejmě v mnoha různých fázích vývoje a že existuje mnoho vyspělých civilizací. Naštěstí, Werthimer nepodporoval aktivní přístup SETI, ale spíš argumentoval, že bychom měli jen přijímat signály a čekat co najdeme. Dodal: “ Cítím, že bychom měli jen poslouchat.” 

 

Werthimer mluvil o některých dalších krocích včetně stavby širokoúhlých panchromatických teleskopů, které rozšíří schopnost zachytit mimozemský signál. Mluvil také o použití “  meziplanetárního odposlouchávání “ k detekci signálů, které mohou být vysílány mezi jinými planetami a také použití laserů k zachycení signálů. Když prezentace skončila, otevřel se prostor pro otázky. V ten moment se věci pohnuly zvláštním směrem z velké části. Danielle Wiener-Bronner z listu The Wire reportuje:

Republikánka Suzanne Bonamici zmínila otázku kolegy Chrise Smitha z předchozích hodin. “ Co budeme dělat až najdeme život na jiné planetě?” Poté se zeptala nervózně “ Jaký je plán? Oznámíme to světu?” Shostak smečoval zpět, ohleduplně, že lidi si myslí, že vláda má tajný plán, zatímco realita je, že nikdo ve vládě nejeví sebemenší zájem o aktivity SETI. Republikán Chris Collins položil otázku, o které si myslel, že je v hlavě každého. “ Viděl jste seriál Ancient Aliens a co si o něm myslíte?” Shostak odpověděl, že to bere jako zábavnou show, která mluví o návštěvách mimozemšťanů v dávné době. “Pyramidy postavili Egypťané,” řekl a Werthimer dodal, že “ UFO nemají nic společného s mimozemšťany.” To byla Collinsova jediná otázka. Republikán Bill Posey se zeptal na téma Projektu Blue Book a nastínil konekce mezi UFO a hledáním mimozemského života, i přes Werthimerův postoj. Mělo by se však zdůraznit, že někteří členové komise učinili více seriózní požadavky. Republikán Eddie Bernice Johnson se zeptal jakým způsobem SETI program přispěl do jiných oblastí vědy a Donna Edwardsová se zeptala na detaily jak budou fungovat panchromatické teleskopy. Nicméně je těžké se zbavit pocitu, že členové komise z velké části přišli do místnosti s představou imaginárních humanoidních bytostí, které čekají na komunikaci s námi, a odcházeli se stejným názorem. A to ukazuje více na to, jak vypadá situace ve vládě, než jaké jsou vědecké pokroky. 

 

 

Zdroj a foto: George Dvorsky, www.io9.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode