Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Důležitější než Stonehenge?

07.07.2010 22:15

 Archeologové se chystají začít vykopávky na důležitém nalezišti a odkrýt tajemství starodávného kamenného kruhu, který je desetkrát větší, než Stonehenge. Obrovský 4000 let starý monument Marden Henge v oblasti Wiltshire je největší prehistorická struktura rozléhající se na rozloze 10.5 hektaru. Britové zahajují  šestitýdenní exkavace a doufají, že se jim podaří poodhalit tajemství tohoto místa, které nenechalo odborníky spát po dlouhou dobu. Velká část struktury byla zničena zemědělstvím a erozí, ale částečné vykopávky před 41. lety naznačují, že místo vzniklo mezi 2000 - 2400 př.n.l. Marden Henge byl kdysi vrch vysoký 45 stop obklopený vodním příkopem, který byl využíván k rituálům. Přestože již skoro neexistuje klasický kamenný kruh, má monument jakousi ponořenou kruhovou součást, která je velice neobvyklá pro neolitická naleziště. Tým patnácti archeologů věří, že vykopávky mohou ukázat, že místo je možná ještě důležitější, než Stonhenge, nebo kamenné kruhy v Avebury. 

 

Archeolog Jim Leary řekl “ nic v podstatě o tomto kruhu nevíme, začínáme od nuly. Marden Henge si zaslouží pozornost nejen jako samostatná struktura díky své velikosti, ale také v souvislosti se skutečností, že se nachází v poměrné blízkosti více známých kruhů v Avebury a Stonehenge. Případné propojení těchto nalezišť a jejich souvislosti, chronologie jejich vzniku, jestli byli postaveny stejnými lidmi, jejich využití, to jsou vše otázky, na které se zaměřujeme. Vypadá to, že zde pozorujeme daleko větší systém neolitických rituálních nalezišť, než jsme v této části světa původně očekávali. Studium pradávné historie vstupuje do velmi vzrušující fáze díky fascinujícímu výzkumu a novým technikám datování, které se objevují. Šokující nálezy neolitických domů v Durrington Walls poblíž Stonehenge například opravdu obrátili věci vzhůru nohama. Opravdu doufáme, že vykopávky přinesou více světla do tohoto hlavolamu.”

 

Celá akce je výsledkem dvouletého projektu, který zahrnoval letecké, topografické a geofyzikální průzkumy. Na místě nebyla prováděna žádná aktivita od roku 1969, kdy profesor Geoffrey Wainwright provedl datování na základě fragmentů jeleního paroží, které v oblasti našel. Marden Henge se nachází poblíž pramene řeky Avon, v Marden, severně od Devizes, mezi Avebury a Stonehenge a blízko známého Silbury Hill. Narozdíl od jiných nalezišť nemá Marden Henge zachovány žádné kamenné struktury. Vše co zůstalo zachováno, je důkaz velké hromady a podobné menší v centru monumentu, který se zhroutil v roce 1806 a byl úplně srovnán s povrchem okolní krajiny do roku 1817. Většina odborníků věří, že na místě se odehrávaly důležité rituály v okolí příkopů. Práce začali toto pondělí a potrvají až do srpna tohoto roku.

©SWNS

 

Zdroj: The Daily Mail, UK

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode