Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Dopad meteoritu potvrzen

23.09.2010 23:41

 V roce 2008 vedlo hledání na Google Earth k objevu kráteru Kamil, jednoho z nejlépe zachovaného místa po dopadu meteoritu. Na začátku letošního roku dorazila expedice hluboko do nitra egyptské pouště za účelem získání vzorků a určení stáří kráteru. Jednoho dne během několika posledních tisíc let, narazil do zemského povrchu ojedinělý kovový meteorit rychlostí 12000 km/hod. v opuštěné oblasti na hranici mezi Egyptem, Súdánem a Libyí. Náraz desetitunového kusu kovu vytvořil ohnivou kouli, kterou bylo možné pozorovat až 1000 km daleko a vryl do povrchu díru 16 m hlubokou a 45 m širokou. Od té doby byl kráter nedotčen , kromě geologických procesů, které obvykle změní vše k nepoznání, ale ne velké krátery po dopadech meteoritů. Toto místo nebylo podle zatím dochovaných informací nikdy navštíveno člověkem. To se však v roce 2008 změnilo, když byl kráter nalezen na Google Earth v průběhu studie, kterou prováděl Vincenzo De Michele z Civico Museo di Storia Naturale v Miláně. Při hledání přírodních zdrojů náhodou narazil na kruhový kráter na své obrazovce. Poté kontaktoval astrofyzika Dr.Mario Di Martina z INAF ( National Institute of Astrophysics ) observatoře v Turíně, který společně s Dr.Luigi Folco zorganizoval expedici letos v únoru. Trvalo skoro rok zajistit povolení a naplánovat cestu. V průběhu příprav byl zatím Kamil region zkoumán za spolupráce Telespazio, e-Geos a italské vesmírné agentury ASI. Byly použity radarové snímky s vysokým rozlišením, které poskytla družice COSMO-SkyMed.

Expedice trvala dva týdny a zůčastnilo se jí 40 osob včetně vědců z Itálie a Egypta a také mnoha lokálních dělníků. Celá akce byla součástí projektu 2009 Italian-Egyptian Year of Science and Technology a byla částečně financována programem SSA Evropské vesmírné agentury. Nakonec tým dorazil po třech dnech jízdy ve čtyřiceti stupňovém horku napříč pouští na místo dopadu. Tým zajistil více než 1000 kg kovových fragmentů meteoritu, včetně jednoho 83kg kusu, který se zřejmě oddělil od hlavního meteoritu těsně před dopadem ( byl nalezen 200 metrů od kráteru ). Vědci též provedli geologické a topografické mapování za pomoci GPR radaru a vytvořili 3D model okolního terénu. Byly provedeny také geomagnetické a seismické testy. Badatelé byli překvapeni, když našli kráter Kamil ( pojmenovaný po nedaleké skalní formaci ) relativně nepoškozený, což potvrzuje, že musel vzniknout v nedávné době.

“ Toto ukazuje, že kovové meteority s hmotou přibližně 10 tun nezanikají v atmosféře, ale naopak explodují, když narazí na povrch a vytvoří kráter “, tvrdí  Dr.Detlef Koschny, vedoucí sekce NEO pro program SSA.

Kráter Kamil se stal okamžitě terčem obrovského zájmu geologů, astrofyziků a také archeologů.

“ Stále se snažíme zjistit chronologii místa dopadu, ale je zřejmé, že kráter není starší, než 10 000 let a pravděpodobně je mladší, než několik tisíc let. Náraz mohl být pozorován člověkem a archeologický průzkum okolních nalezišť může pomoci určit datum “, říká Dr.Folco.

Data, která expedice nashromážila mohou být velice užitečná pro aktivity ESA a program SSA k určení rizika malých asteroidů, které se nacházejí na orbitech v blízkosti Země. Do této kategorie Kamil rozhodně původně patřil.

 

Zdroj: ScienceDaily

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

© L. Folco/The Kamillers


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode