Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

DNA motor

25.01.2012 19:15

 

 

Miniaturní roboti a sebereprodukující stroje byly vyrobeny z DNA. Dnes byl však z DNA vyroben malý motor. Tým vědců z univerzity v Kjótu a univerzity v Oxfordu použil DNA jako stavební materiál pro motor, který pracuje pomocí malých kolejí. Tyto “ koleje “ mají přepínače a celá síť je programovatelná - jako počítač. DNA je manipulována technikou známou jako “ DNA origami “. Stejně jako její papírový protějšek, tato metoda používá DNA ke skládání struktur do dvou a třech dimenzí. Skládání molekul využívá “sequencing “ takovým způsobem, že DNA se přirozeným způsobem sama poskládá do požadovaného tvaru. Miniaturní koleje byly položeny na tyto “dlaždice”, také vyrobené z DNA. Motory se pohybují v “kolejnicích”, a protože můžete naprogramovat směr jakým jsou uloženy, celý systém může přenášet informaci stejným způsobem jako elektrony v počítačových obvodech. V základu je to počítač poháněný pomocí DNA. 

“ Jsme stále ještě na začátku ve vytváření systémů založených na DNA-origami. Potenciál je velký, ale stále existuje mnoho technických problémů, které musíme vyřešit, abychom zdokonalili kvalitu výsledků “, řekl profesor Hiroshi Sugiyama.

Takže, co s tím budeme dělat? Nebude to tak rychlé pro zvládnutí kalkulací jako počítač, ale použití DNA je dobrá metoda k vyrábění struktur na molekulární úrovni. Možnost programování znamená, že někdo může vložit specifické zadání a tak dostat očekávaný výsledek - základ pro jakýkoliv výrobní proces. Takový programovatelný DNA systém může být využit také jako výborný senzor. Práce profesora Sugiyami a dalších se objevila v posledním čísle magazínu Nature Nanotechnology.

 

Zdroj a foto: Discovery News

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode