Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

David H. Childress v Interlakenu

23.10.2010 00:00

Jak se Vám líbí ve Švýcarsku? Je to Vaše první návštěva?

 

Už jsem zde jednou byl, před dvaceti lety, takže toto je má druhá návštěva. Poprvé jsem byl obyčejný stopař s batohem na zádech cestující po Evropě. Takže tentokrát je  to takový první opravdový pobyt v Interlakenu. Je to skvělé a jsem opravdu uchvácen Mystery parkem.

 

Co byl Váš první dojem, když jste navštívil Mystery park?

 

Myslím, že všechny atrakce a programy jsou dobré, krátké a zajímavé. Viděl jsem každý z programů a jsou výborné, protože nutí lidi přemýšlet. Je to zábavné a trochu jiné, než můžeme vidět jinde. Musím pogratulovat panu Dänikenovi, AASRA a každému, kdo se podílel na realizaci tohoto projektu. Skvělý nápad!

 

Jak jste poprvé potkal Ericha von Dänikena?

 

Bylo to, když mi bylo asi patnáct, četl jsem jeho knihy v angličtině. Byly to Chariots of the Gods, The Gold of the Gods, Return to the Stars, Pathway to the Gods atd. , vpodstatě jeho první knihy. Myslím, že známý mojí matky jí dal Chariots of the Gods a když knihu přečetla, tak ji dala mě. Vždycky jsem rád četl takové knihy. Vždycky jsem četl Ripleyho Believe it, or not! a vždycky jsem se zajímal o archeologii, UFO a paranormální věci.

 

Jeho kniha Chariots of the Gods způsobila v Evropě velký poprask, když byla poprvé vydána. Byla reakce stejná také v USA? Jaká byla tehdy reakce veřejnosti?

 

V Americe udělali knihy Ericha von Dänikena také velký rozruch a byly kontroverzní. Ale měli jsme mnoho dalších autorů, kteří psali podobné knihy. Vypadá to jakoby tento zájem přicházel ve vlnách, jako horská dráha. V té době byl o něj velký zájem a také o další autory jako Charles Berlitz ( The Bermuda Triangle ), Atlantis,  a mnoho amerických autorů. Dokonce byl známý i francouzský autor Robert Charroux.  To bylo na konci šedesátých let a v sedmdesátých letech byl velký nástup dalších knih a televizních show. Potom ale v letech osmdesátých nastal útlum a nebylo mnoho nového.  Tenkrát existovalo prostě mnoho autorů a Erich byl jedním z nich. Nicméně on je ten, který přetrval věky a neustále vydává další knihy, což je skvělé!

 

Takže reakce nebyly nakonec tak špatné, byl to takový nový fenomén...

 

Ano, víte, lidé v Německu, Švýcarsku, Rakousku a Americe mají rádi vědecká témata, cestování vesmírem a nejrůznější podivné technologie. Samozřejmě, že to bylo kontroverzní, ale mnoho lidí to zajímalo, protože mají rádi nové myšlenky. Navíc určitě víte, že v době vydání prvních knih EvD jsme měli v Americe  Apollo program....letěli jsme na Měsíc. Takže najednou s jeho knihami to bylo jako “ oh, vidíme americké astronauty v televizi v jejich přilbách a skafandrech, ale podívejte, tady je skalní malba  ze Sahary a ta osoba je také ve skafandru. Může to být astronaut z dávné minulosti? “

 

Jak se odlišujete od klasických archeologů?

 

Velice mě zajímá historie, ruiny, starodávná a ztracená města, ale také se zajímám o okultní a další podivné věci jako Atlantis atd., což není normální pro žádného klasického archeologa. Je to nuda, že když se stanete archeologem a pracujete pro nějakou univerzitu. Jen se hrabete v zemi s malířským štětcem v ruce a sbíráte kousky keramiky. Zjednodušeně, je to velice nudná a zdlouhavá práce, nic vzrušujícího jako například Indiana Jones. Mnoho “ klasických archeologů “ mě nemá rádo, protože musejí provádět nudnou práci. Nicméně já dělám archeologii vzrušující a zajímavou, protože tam venku existují divné věci, obrovské pyramidy v pralese, čekající na své objevení. To je to o čem píšu a to je to, co lidi zajímá. Ne žádné kousky keramiky v hlíně. Co já chci, jsou pyramidy, velké zdi a podmořská města. Něco opravdu fascinujícího a velkého, co zaujme naší představivost. Ztracené město v pralese... 

 

Jak vypadají Vaše expedice? Vstávají Vám vlasy hrůzou na hlavě?

 

Některé takové jsou! Jezdíme na koních, někdy musíte najmout osobní armádu žoldáků, kteří nás doprovázejí do džungle v Peru, někdy dokonce musíme mít zbraně. Často se i potápíme a najít to správné místo na ostrově mnohdy vyžaduje použití místních domorodých průvodců. Vždycky se snažím mluvit s domorodci. Když se zeptáte, jestli jsou poblíž nějaká zajímavá místa, častokrát vám řeknou kde.. Řeknou, podél toku řeky, dva dny cesty jsou nějaké staré zdi....asi něco takového.

 

Jaká byla Vaše nejzajímavější a nejšílenější expedice?

 

Oh, bylo jich mnoho...kdysi jsme jezdívali do východní džungle v Peru, oblast Madre de Dios a hledali jsme ztracená města. Žili jsme s indiány v pralese, kteří nikdy neviděli auta, elektřinu a podobné věci. Objevili jsme ruiny Inků a další věci. Nejbláznivější však byla expedice, při které jsem se stal na ostrově v Tichém oceánu bohem cargo cultu!

 

Úžasné! Jak se připravujete na expedice?

 

To záleží, může to zabrat týdny. Musíte zajistit všechno potřebné a některé věci musíte strčit do batohu. V současné době například GPS. Musíte zajistit koně, průvodce, lana, dalekohledy atd. Někdy musíte mít speciální potraviny.

 

Předpokládám, že jste během svých výprav dospěl k mnoha teoriím. Stalo se někdy, že jste objevil něco nového a řekl jste si “ oh, a teď se jedna z mých teorií rozpadla na kusy “ ? 

 

Samozřejmě! Možná se úplně nerozpadají na kusy, ale určitě potřebují revize. Když přemýšlíte o sobě a o tom, co jste udělala před pěti lety....., tak i já jsem pochopitelně změnil názor na určité věci. Takže je to to samé, neustále se věci mění....

 

Takže opravujete oficiálně tyto věci ve svých knihách?

 

Samozřejmě, snažím se to dělat. Máme také časopis jako vy, který se jmenuje World Explorer, takže rád tyto věci opravuji.

 

Co je World Explorer Club?

 

Stejně tak jako AASRA je to klub pro lidi, co se zajímají o světové záhady. Jsem zakladatel, asi tak jako Erich je zakladatel AASRA a podobně, studujeme neobvyklé archeologické věci...podivné příběhy atd.

 

Jaký je v tom tedy rozdíl?

 

Existují malé rozdíly. Soustřeďujeme se na to čemu říkáme “ pozemské záhady “. Můžou to být různá témata jako archeologie, historie, ale také třeba Big Foot, nestvůra z Loch Ness, nebo obrovské chobotnice...

 

Takže to není vždy o Paleo-SETI?

 

Samozřejmě, že nás zajímá Ancient Astronaut Theory, ale některá další témata nemusejí vždy souviset s mimozemšťany. Mohou to být jiné podivné věci jako Ley lines, paranormální úkazy atd. Ale stejně jako Legendary Times magazín rádi píšeme o Templářích, mimozemských návštěvách a podobně. Máme široký záběr....záhady obecně.

 

Když mluvíme o Peru, je to Váš současný projekt?

 

Inu to se mění z měsíce na měsíc, vždycky pracujeme na mnoha různých věcech. Můj další projekt je vlastně cesta do Guatemaly. Plánujeme tam setrvat delší dobu, ale jak víte, rád cestuji všude a není to jen Mexiko, Peru, Guatemala, ale třeba Egypt, Indie, Angkor Wat, Tibet,  prostě všude. Zajímají mě snad všechna místa. Dokonce chci navštívit i Orkneje a britské Channel Islands, místo, kde jsem ještě nebyl. Je mnoho míst na světě, kam se dá cestovat a čím více míst navštívíte, tím více je celkový obraz záhadnější.

 

Když se vrátím k Vaší přednášce o Peru, co si myslíte o současných teoriích o Quipus? Můžete to vysvětlit?

 

Quipus jsou také ze staré kultury, přestože se říká, že Inkové používali quipus k účetnictví atd. Zvláštní je, že quipus byly též používány na některých Tichomořských ostrovech, jako Tahiti. A zde je něco zajímavého, podivná věc o kultuře Inků je, že údajně nikdy neměli písmo. Narozdíl od Mexika, kde písmo znali Mayové, Aztékové, Olmékové atd. Inkové žádné údajně neměli. A jeden příběh teď vypráví, že měli! Legenda říká, že byla nějaká epidemie, která se šířila říší Inků. Stala se opravdovým problémem a kněz řekl, že důvodem nemoci, která zabíjela každého byla skutečnost, že lidé kšeftovali s písmem, jako s knihami. Obvinili toto písmo, že způsobuje nemoc. Ještě horší bylo, že samotná činnost jako psaní byla špatná věc. Bylo to něco jako porušení náboženské morálky.

 

Proto byli odsouzeni ke zkáze?

 

Ano, to bylo špatné a bylo to příčinou všech problémů. A potom císař, ve skutečnosti se mu říkalo Inka, zakázal všechny formy písma a od té doby nebyl nikdo schopen nic psát. Takže proto se přeorganizovali a vymysleli quipus. Potřebovali vytvořit účetní knihy typu “ ty máš takové množství kukuřice a dalších produktů “, nebo “ máš tolik kukuřice a každá plná místnost je jeden uzel “ atd. Čili podle této legendy vytvořili quipus, protože nesměli používat písmo.

 

Myslíte si, že mohlo být v minulosti například Tiahuaco mezinárodním shromaždištěm?

 

Jistě. Bylo to takové mezinárodní město. Existuje tam mnoho archeologických důkazů, že lidé přicházeli ze všech koutů světa jako je Čína, Dálný východ a Indie, ale také ze západu..

 

Stejně tak jako v La Venta parku v Mexiku, kde můžeme vidět ty obrovské hlavy Olméků?

 

Přesně tak. Je to podobná věc s Olméky v La Venta. Ve skutečnosti pokud se podíváte na mnoho těch hlav, všimnete si podivného mixu všech světových ras. Můžete vidět hlavy s rysy asijskými, africkými, také rysy amerických indiánů a konečně i evropské, s tlustými kníry. Toto je anomálie, protože američtí indiáni údajně neměli vousy. Neroustou jim vousy ani kníry a vlastně se nemusejí skoro holit. Nicméně vidíte tváře, které mají vousy a nemohou to být američtí indiáni.

 

Davide, děkuji za zajímavý rozhovor a přeji hodně štěstí v další práci.

 

 

Autor: Gaby Tobler

Zdroj: časopis Legendary Times

Překlad a foto: Michael M.Faitl

 

David H.Childress ( vlevo )

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode