Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Další planina Nazca?

02.04.2012 21:00

 

 

Studie publikovaná v žurnálu Antiquity popisu kopce, které jsou dlouhé 5-400 metrů nacházející se v šesti údolích, které zkoumal Dr.Benfer na pobřeží Peru. Tento region je znám díky liniím na planině Nazca. Kopce jsou starší, než keramika a byly zřejmě postaveny pomocí proutěných košů, v nichž byly přenášeny kameny k jejich stavbě. 

“ Vrchy budou jednoho dne přitahovat turisty “, říká Dr.Benfer, “ některé jsou staré více, než 4000 let. Přirovnejme je k podobným kopcům v Severní Americe, které se datují do rozmezí let 400-1200 n.l. Nejstarší vrchy v Peru byly budovány ve stejný čas jako pyramidy v Egyptě. “

Stejně tak jako linie v Nazce, které obsahují gigantické zvířecí obrazy, tyto vrchy také mají tvar zvířat a jsou dobře pozorovatelné z vyššího bodu. Snímky z Google Earth ukazují tvar ptáka, kondora, 5000 let staré kosatky, kačera a příšery připomínající pumu, kterou známe též z kreseb na kostích a skalních stěnách v této oblasti.

“ Nálezy těchto návrší tam, kde předtím nebyly mění naše představy o dávné prehistorii Peru, “ vysvětluje Dr.Benfer, “ to, že pravděpodobně představují andský zvěrokruh je také novinka. Kontroverzní interpretace některých figur na planině Nazca jako zvěrokruhu, je těmito kopci podpořena.”

Dr.Benfer také poznamenal, že struktury mohly být také postaveny jako pozemské reprezentace hvězdných konstelací, které Peruánci viděli na obloze. Nejenže kopce představují hvězdy, ale jsou s nimi uspořádané. Doposud našli výzkumníci astronomické orientace ke každému většímu vrchu. Například, v údolí Chillón je oko kondora uspořádáno s Mléčnou dráhou, když se díváme z nedalekého chrámu. Obrovský kopec ve tvaru pumy je uspořádán s červnovým slunovratem, když se díváme ze stejného chrámu. Podle Dr.Benfera zřejmě kněží/astronomové koordinovali stavbu kopců a poté pozorovali oblohu a prováděli rituály pro Zemi z vršků těchto kopců. Pro domorodé zemědělce a rybáře bylo užitečné mít nebeský kalendář, protože se mohli připravit na další sezónu. 

“ Vědět například, že minul 21.prosinec bylo velice důležité. Když do té chvíle nebyly žádné známky o El Niňo, rybáři věděli, že budou mít dobrý nadcházející rok a zemědělci měli jistotu, že nebude sucho ani povodeň,” říká Dr.Benfer.

Dříve byly známé podobné kopce v Jižní Americe jen na několika lokalitách v Andách, ale objevy Dr.Benfera mohou být teprve začátkem.

“ Vždycky mi připadalo, že velká struktura severně od Limy byla podobná ptáku. Ale jelikož v Jižní Americe údajně takovéto stavby neexistovaly, myslel jsem, že to tak nemůže být,” říká Dr.Benfer.

Když před dvěma lety Dr.Benfer studoval satelitní snímky archeologických nalezišť a zpozoroval něco, co vypadalo jako zub na jednom z kopců severně od Limy. “Zubaté” struktury byly špatně identifikovány jako zavlažovací kanály. Nakonec po pozemním průzkumu oblasti si doktor uvědomil, že stojí na vrchu pumovité nestvůry v údolí Chillón. Brzy objevil další kopec ve tvaru kondora a poté identifikoval mnoho dalších pozemních struktur zvířecích tvarů.

Zdroj:  Sci-News, Enrico de Lazaro

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Google Earth Pro, Robert Benfer

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode