Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Další důkazy o existenci vody na Marsu

03.02.2013 22:58

 

 

První vzorek v historii navrtaný na Marsu bude pocházet z kamenného podloží, které má nečekaně žíly něčeho, co vypadá jako minerální sádra. Vzrušení členové týmu Curiosity oznámili v úterý, že vozítko se nachází ve virtuálním “ obchodě s cukrovím “ s mnoha vědeckými cíly - nejnižší bod kráteru Gale nazývaný Yellowknife Bay je plný nejrůznějších materiálů, které mohly vzniknout jen za přítomnosti vody. John Grotzinger z California Institute of Technology v Pasadeně řekl během tiskové konference, že oblast vrtu se ukázala jako výhra jackpotu. Každé místo kam jedeme je protkané žílami a usazeninami. Vědci z mise Curiosity se původně rozhodli navštívit prohlubeň ve vzdálenosti čtvrt míle od místa přistání, což je malá zajížďka na cestě k velké hoře uprostřed kráteru. Nicméně, díky bohatosti současných nálezů, Grotzinger řekl, že to může trvat několik měsíců, než se vydají na cestu k hoře Mount Sharp. Očekává se, že vrtání bude zahájeno tento měsíc. Bude vyvrtáno pět děr o velikosti 5cm na malém území a vzorek bude vtažen do dvou laboratoří uvnitř vozítka Curiosity k provedení analýzy. Vrtací soustava je nejkomplexnějším zařízením na vozítku. Manažer projektu Richard Cook z JPL řekl, že provoz tohoto zařízení byl největší problém od dramatického přistání Curiosity.

 

V současnosti je celkově akceptováno, že dnes nehostinný Mars měl kdysi velké množství povrchové vody, ale každý objev kde a kdy byla voda přítomna, je velice důležitý. Existence vody v jakékoliv formě - jako řeka, jezero, povrchová voda prosakující do podloží atd. - to všechno zvyšuje možnosti, že planeta byla kdysi obyvatelná. Každý kousek důkazů o existenci vody přivádí misi Curiosity blíže k jejímu originálnímu cílu - zjistit, jestli byl někdy Mars schopen udržet život. Vědci už ustanovili, že poblíž místa přistání byl kdysi tekoucí potok. Objevení minerálních žil v podloží Yellowknife Bay ujasňuje celý obrázek, protože minerály mohou být uloženy jen ve vodní podpovrchové kondici. Tým vědců také prozkoumal Yellowknife Bay za účelem zjištění nánosových kamenů a usazenin pomocí Mars Hand Lens Imager ( MAHLI ). Nalezli pískovec se zrny o velikosti pepře, včetně jednoho, který vypadal jako pupen květu, který se leskne. Další nerost v okolí je siltovec, se zrny o velikosti menší, než práškový cukr. Tyto jsou velice odlišné od kamenů nalezených na místě přistání, nicméně všechny jsou důkazem přítomnosti vody v minulosti. 

Jeden z hlavních důvodů proč vědci vybrali Gale Crater jako místo přistání byl, že satelitní fotografie naznačily přítomnost vodních minerálů poblíž Mount Sharp. Grotzinger řekl, že přítomnost minerálů tak blízko místu přistání a nějakých pět mil od hory je obojí, překvapení a příležitost. Grotzinger také řekl, že současná pozice v Yellowknife Bay je velice slibná a bude vzrušující nalézt podobné formace na hlavní destinaci mise u základny hory Mount Sharp. Nyní se mise může těšit na překvapení cestou k hoře, zatímco už teď narazila na “zlato”.

 

Zdroj a foto: nationalgeographic.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode