Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Chile zvěřejnilo studii o UFO

03.09.2014 14:45

Chile zveřejnilo oficiální studii fotografií zachycujících UFO

 

Kancelář vlády vyšetřující výskyt UFO v Chile uveřejnila analýzu dvou vysoce kvalitních fotografií zobrazující zjevně pravé neidentifikované létající objekty nad vzdáleným měděným dolem. Kancelář, známá jako CEFAA (Výbor pro studium anomálních vzdušných jevů), je umístěna ve vládním oddělení civilní letecké agentury (DGAC), pod soudní pravomocí chilských vzdušných sil. Je zodpovědná za rozbor vybraných informací, nejčastěji pocházejících od pilotů či leteckých pracovníků, které se týkají nevysvětlených vzdušných jevů v chilském vzdušném prostoru.

Fotografie byly pořízeny v měděném dolu Collahuasi, více než 14 000 stop (asi 4270 m) nad hladinou moře v oblasti And na severu Chile. Jedná se o extrémně vzdálené místo s nízkou hladinou kyslíku a neobvykle jasnou oblohou, které je pusté a nehostinné. Důl Collahuasi produkuje koncentrát mědi, měděné katody a koncentrát molybdenu, těží se ze tří otevřených ložisek.

Čtyři laboratorní technici - profesionálové specializující se na elektřinu, elektroniku a kontrolu kapalin - zde pracovali v dubnu roku 2013. Byli svědky pomalu se přibližujícího objektu ve tvaru disku, který se nad daným místem vyskytoval více než hodinu, měnil polohu a udržoval výšku asi 2000 stop (asi 600 m). Jeden z techniků objekt zachytil svým fotoaparátem Kenox Samsung S860. Tento zvláštní objekt nevydával žádný zvuk a nakonec odletěl východním směrem.

Svědci se rozhodli nikomu nic neříct kvůli negativistickým asociacím, které měli spojené s pozorováním UFO, proto vždy chtěli udržet pozorování soukromé. Avšak o několik měsíců později neplánovaně autor ukázal své fotografie vedoucímu inženýrovi dolu, který požádal o jejich kopie. Inženýr v únoru poslal fotky kanceláři CEFAA i s informacemi, které získal od svědka. Také požádal o anonymitu.

Chilský meteorologický výbor v DGAC potvrdil, že obloha tou dobou byla absolutně jasná a nebylo možné, že by se zde vyskytovaly lentikulární (čočkovité) mraky. Všechny další meteorologické jevy, které by mohly daný objekt vysvětlit, byly chilskými úředníky postupně vyloučeny.

Vedoucí pracovníci CEFAA mi řekli, že žádné bezpilotní letouny se v okolí dolu nepohybovaly. „Lidé v tom pásmu o bezpilotních letounech vědí,“ řekl Jose Lay, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů CEFAA. „Rybářské společnosti používají bezpilotní letadla, která dělají velký hluk. Tohle rozhodně nebyl bezpilotní letoun.“ Vedoucí pracovníci DGAC také vyloučili jakýkoliv experimentální letoun, letadlo, horkovzdušný balón nebo cokoliv jiného, co by mohlo událost osvětlit.

Když byla všechna obvyklá vysvětlení zavržena, pracovníci CEFAA rozhodli, že fotografie bude vhodné analyzovat. Výsledky studie, kterou vedl hlavní analytik CEFAA, byly zveřejněny 3. července a vyvěšeny na webové stránce CEFAA.

Zpráva uvádí, že svědek popsal vyskytovaný jev jako „zploštělý disk jasné barvy s průměrem od 5 do 10 metrů. Disk se pohyboval vzestupně, sestupně a horizontálně v krátkých délkách, asi 600 metrů nad zemí.“ Svědek nabyl dojmu, že objekt se nachází pod inteligentní kontrolou.

První obrázek, zvětšený a filtrovaný, zobrazuje masivní objekt odrážející sluneční paprsky, uvádí zpráva. Dále dodává, že objekt mohl vydávat i vlastní energii, vzhledem k vysoké teplotě zachycené na obrázku (černá oblast).

Na druhém obrázku je objekt zachycený v rozdílné pozici na obloze. (CEFAA nezná časovou posloupnost mezi těmito dvěma obrázky).

Schéma zvětšeného druhého obrázku poukazuje na linie, kde se velmi tenké paprsky odrážely od „ extrémně svítící poloviční koule.“ Analytik usuzuje, že objekt „vyzařuje vlastní energii, která není ve shodě s přirozeným slunečním zářením, které je od objektu také odráženo.“ V poledne nemohly jas v okolí objektu způsobit sluneční paprsky, které se odrážely od jeho vrcholu.

Studie vyvozuje, že se jedná o jev značného významu, který může být kvalifikován jako UFO.

Navzdory síle této analýzy pracovníci CEFAA uznávají hranice případu Collahuasi. „Svědci nebyli ochotni spolupracovat,“ řekl mi Jose Lay. „Snažili jsme se je kontaktovat, ale neobdrželi jsme žádnou odpověď. Takže jsme s těmito materiály zacházeli stejně, jako jsme zacházeli s mnoha jinými stejné nebo podobné povahy: zařadili jsme je pro budoucí potřebu či porovnání. To je všechno, co v tomto případu můžeme udělat.“

Penzionovaný generál Ricardo Bermudez, ředitel CEFAA, říká „ Jedná se o stanovisko pouze jednoho analytika CEFAA z mnoha. Proto musíme zůstat opatrní.“ Na příští víkend Bermudez svolal schůzi vědecké komise CEFAA, složené z vysoko postavených specialistů z laboratoří a univerzit. I když se nejedná o odborné analytiky na vizuální fotografie a videa, názor této význačné skupiny, které podporuje práci CEFAA a asistuje při vyšetřováních, když je to potřeba, by mohl vrhnout více světla do tohoto případu.

Jihoamerická média se o tyto fotografie velmi zajímala. V USA, Bruce Maccabee, námořní fyzik v důchodu, dobře známý analytik fotografií, řekl: „Na druhém obrázku je velmi jasně patrný hemisferický tvar, vypouklý směrem dolů - pravděpodobně UFO zahalené v mraku páry.“ Poznamenal, že další data jsou potřebná k tomu, aby se určilo více, ale už teď je jasné, že objekt urazil značnou vzdálenost mezi pořízením těchto dvou snímků.

„Je jasné, že se nejedná o normální věc, kterou vídáme na obloze (pták, letadlo, mrak, atd.)“ dodává Dr. Maccabee ve svém emailu. Tím pádem se z toho stává buď reálná věc - UFO - nebo hoax, ale nevypadá to, že se jedná o hoax, ačkoliv neschopnost vyslechnout svědky snižuje důvěryhodnost případu. Tento případ určitě stojí za to více ho prošetřit.“

Samozřejmě je nešťastné, že všichni čtyři svědci nebyli ochotni mluvit s úřady, které jim mohly zaručit anonymitu. I tak jsou ale obrázky důležité, protože byly zkoumány vládními úřady, které mají přístup k informacím nutným k řádné analýze. To je samo o sobě neobvyklé. Chválím CEFAA za to, že se ujali případu, jako je tenhle. Experti vedli seriózní vyšetřování a poté poskytli informace veřejnosti. Nebrali přitom vůbec ohled na to, že by mohli přiznat případnou existenci UFO, protože to je žádané.

 

Zdroj a foto: huffingtonpost.com, Leslie Kean

Překlad: Adéla Štěpánková

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode