Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Bouře odkryla artefakty z římské doby

19.12.2010 03:13

 Díky silné zimní bouři byla na izraelském pobřeží odkryta tisíce let pohřbená římská socha.

 

Tajuplná figurína ženy z bílého mramoru, která je oblečena v toga a “ krásně detailně zachycených “ sandálech, byla nalezena v pozůstatcích útesu, který se zřítil náporem silného větru a obrovských vln. Socha, která postrádá hlavu a ruce je přibližně 1m vysoká a váží 100 kg se nacházela ve starém přístavu města Ashkelon, 20 mil jižně od Tel Avivu. Datuje se do období římské okupace oblasti západní Judea před 1800 až 2000 lety. Tento nádherný exponát byl nalezen kolemjdoucím a bude vystaven v muzeu. “ Moře nám vydalo tuto krásnou sochu “, řekl badatel Yigal Israeli, “ socha spadla do moře, když se rozpadl mořský útes “. Nicméně nález vystrašil  badatele, když bouře zničily bariéry chránící přístav z římského období Caeserea a hrozilo odplavení důležitého historického místa. Archeologové z Izraele dnes ohlásili “ národní pohromu “ a varovali, že populární turistická atrakce je ve velkém nebezpečí. Středověký přístav poblíž třetího největšího města Haifa byl postaven Herodem Velikým krátce před narozením Krista a sloužil jako sídlo vlády Pontiuse Pilata. Mluvčí Israel Nature and Parks Authority Zeev Margalit řekl, že jeho agentura několikrát varovala vládu o nebezpečí v současných měsících. 

 

“ Pokud Izrael okamžitě nezareaguje, bude nenávratně ztraceno jedno z nejdůležitějších historických míst “, řekl. “ Je to jen otázka času, než se zhroutí “.

 

Hlava Israel Antiquities Authority Shuka Dorfman dodává, že “ poškození je veliké a vážné. Se zničením vodních bariér je prehistorický poklad Caesarea National Park vystaven na pospas oceánu “.

Zatímco římské opevnění bylo poškozeno vychřicí, archeologové se nejvíce obávali ztráty moderních vodních bariér. Ty zaručovaly ochranu historické památky, která je křehká. Autority varovaly, že další silné deště mohou způsobit sesunutí do moře. Vítr také poškodil množství bariér, které chrání pobřežní komunity dnešních obyvatel. Kromě sochy byly ve městě Ashkelon nalezeny též fragmenty římských lázní a různé mozaiky. Socha byla v současné době podrobena důkladnější studii. Ashkelon bylo též místo známé dalším zajímavým nálezem. V roce 1988 se našla v kanále pod domem stovka koster kojenců z římské éry.

Zdroj: daily mail, UK

Překlad: Michael M.Faitl 

Foto: Reuters

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode