Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Bezletové zóny na Měsíci !!

26.09.2011 23:08

 

 

 

Koncem tohoto měsíce vstoupí v platnost úplně poprvé v historii bezletové zóny na Měsíci ! Proč takové zóny, které mohou kosmické lodi zabránit v průletu mají vůbec existovat ? Důvod je: vyhnout se jakékoliv kontaminaci historických památek a artefaktů na Měsíci prachem, nebo odpadem z raket a družic. Historické památky jsou samozřejmě ty, které zůstaly po misích Apollo, místa přistání a artefakty zanechané na Měsíci. Toto "doporučení" je pro zachování a ochranu těchto oblastí. V současné době se tam nachází více než tři desítky historických památek, již více než čtyři desetiletí starých.

 " Místa po Apollo 11 a 17 budou mít vstup zakázán v zóně o rozmezí 75 m a 225 m od každého příslušného lunární modulu " uvádí zpráva NASA z 20.července.

Podle časopisu Science má NASA koncem tohoto měsíce oznámit balíček "doporučení" pro kosmické lodi a astronauty, kteří by chtěli navštívit  " americký vládní majetek na Měsíci ". Samozřejmě tato doporučení nebudou právně závazná podle Dohody o vesmíru z roku 1967, která jasně uvádí, že měsíční povrch nemá žádného vlastníka. Navzdory tomu NASA doufá, že ostatní země budou respektovat americké smýšlení. Mimochodem “ omezení “ obsahují více, než jen historické památky. Například seznam zahrnuje také studium jídla a zanechané výkaly astronautů.

Ačkoliv tato omezení se mohou jevit jako absurdní, existují jasné vědecké pohnutky ke shromažďování dat a jejich studiu. Například, studium zbytků jídla odhalí životaschopnosti bakterií na Měsíci a jsou-li stále přítomny , tak jak potom zmutovaly a přežily po letech slunečního ozařování. Je užitečné si pamatovat, že všechny vědecké experimenty na palubě během cestování vesmírem trvají jen několik dní a to je nic ve srovnání s desítkami let neustálého vystavení slunečnímu záření a drsným podmínkám na měsíčním povrchu. Obdobně existují jiná vědecká nutkání studovat artefakty zanechané na Měsíci. Například všechny kovové předměty by měly odhalit, jak tyto materiály degradují po delším vystavení slunečnímu záření a dalším zvláštním podmínkám, které převládají na Měsíci. To co donutilo kosmickou agenturu k tomuto kroku byla výzva v soutěži Google X pro ty, kteří uskuteční přistání robota, který se posune 500 metrů a pošle obrázky z Měsíce. V případě přesnějšího přistání blízko místa Apollo by jim přineslo více peněz. NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) velmi nedávno poslal nejostřejší snímky z oběžné dráhy oblastí přistání Apollo 12, 14 a 17. Obrázky jasně ukazují místa, kde se astronauti procházeli. Podle NASA, na místě Apollo 17 jsou stopy vytvořené lunárním roverem zřetelně viditelné, spolu s posledními stopami člověka na Měsíci. Fotografie také ukazují, kde astronauti umístili některé z vědeckých přístrojů, které umožnily první nahlédnutí do životního prostředí a interiéru Měsíce.

 

Zdroj a foto: thehindu.com

Překlad: Michael M.Faitl

 

pozn.redakce:  má NASA strach z privátních projektů a nechce, aby jednotlivci, nebo skupiny veřejnosti nahlédli pod pokličku jeich tajemství? Jak dlouho bude trvat tato americká arogance v dobývání kosmu? Vesmír nepatří nikomu, tedy alespoň rozhodně ne nám a jakékoliv takové zákazy a omezení jsou absurdní. Vesmír by se měl studovat a objevovat pod hlavičkou lidstva jako takového a ne ho škatulkovat na to je moje a to je tvoje. Nemohu se ubránit pocitu, ale každá aktivita tohoto druhu mě utvrzuje v názoru, že někdo někde nechce abychom věděli, co se na Měsíci opravdu nachází. Jak dlouho se takové věci dají tajit? A je zajímavé, že tyto zprávy vždy přicházejí od NASA. Jak je vidět i tato agentura se vyvíjí, společně s vývojem moderní techniky a možnostmi soukromého sektoru v dobývání kosmu, se vyvíjí a zdokonaluje snaha NASA zoufale ukrýt a zamést stopy po své pochybné činnosti v minulých desetiletích. Jak říká Richard C. Hoagland “ NASA je zkratka pro Never A Straight Answer “......

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode