Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Archa úmluvy se bude stěhovat

06.01.2012 23:40

 

 

Velice “britský” problém s děravou střechou kostela by mohl dát světu příležitost spatřit legendární Archu úmluvy.

Je to proto, že uváděný domov věhlasné relikvie - malá kaple v Etiopii - má trhlinu a Archa by nyní mohla být v pohybu. Archa - o které Bible říká, že obsahuje boží Desatero a byla věnována Mojžíšovi na hoře Sinaj - je prý  držena v Aksumu, v kapli Chapel of the Tablet, sousedící s kostelem  Panny Marie zionistické církve od šedesátých let.

Podle Starého zákona byla nejprve schována v chrámu Šalamouna v Jeruzalémě po celá staletí až do babylonské invaze v šestém století před naším letopočtem.

Od té doby byla cílem mnoha dobrodruhů a archeologů. Nejvíce proslule, ale také smyšleně byla zobrazena ve filmu Indiana Jones - Dobyvatelé ztracené archy, z roku 1981.

Rovněž existovalo dlouhotrvající tvrzení ortodoxních křesťanů z Etiopie, kteří údajně měli Archu po staletí a od šedesátých let byla zjevně uchována v kapli.

Tato malá a podezřele vypadající budova je obklopena ostnatým železným zábradlím a nachází se mezi dvěma kosteli, starým a novým, v centrálním Aksumu.

Nikomu nebylo dovoleno vidět svatý předmět, popsaný v Bibli jako ze dřeva, zlata a korunovaný dvěma zlatými anděly, s výjimkou jednoho osamělého staršího mnicha, který musí střežit Archu po zbytek svého života a nikdy nesmí opustit areál kaple.

Ale teď se kaple, která byla navržena etiopským císařem Hailie Selassie, musela zahalit do plachty, která zabrání proniknutí deště do interiéru.

Poškození vodou může znamenat, že Archa bude přesunuta poprvé za desítky let a dává věřícím a dobrodruhům šanci ji vidět.

Britský fotograf Tim Makins, 54, který je cestovatel a fotograf pro publikace jako Lonely Planet zjistil, že kostel má trhlinu, během své jízdy přes Etiopii loni v září.

Věří, že přesun Archy může být jedním z nejlepších způsobů jak zjistit, jestli je na tvrzení východoafrického státu nějaká pravda.

Tim řekl: „ během své poslední návštěvy kostela jsem byl  překvapen, když jsem viděl, že dělníci pracují v okolí kaple a srovnávají okolní terén a poblíž je připraveno množství stavebního kamene. Zeptal jsem se po okolí, až se mi podařilo zjistit, že má být postavena nová dočasná kaple, a Archa přesunuta do ní, zatímco původní kaple bude opravena. Zdá se, že stavitelé v šedesátých letech nebyli tak opatrní, jako stavitelé z minulých století a střecha kaple má některé vážné trhliny, které nyní potřebují komplexní opravy. K ochraně Archy byla instalována  nepromokavá plachta, která nyní pokrývá střechu kaple, ale jedná se jen o dočasné opatření. Aby se budova zrenovovala dobře, musí se střecha odstranit kompletně a tak je potřeba vybudovat náhradní kapli vedle, která poskytne Arše dočasný domov."

Tim řekl, že výstavba nové dočasné kaple by měla podle zaměstnanců a církevních vůdců trvat asi tři měsíce, ale tuší, že to bude pravděpodobně trvat mnohem déle.

Dodal: " Až to bude hotovo, Archa úmluvy bude přesunuta do svého nového místa odpočinku. Že to bude provedeno jednou osobou je nepravděpodobné, protože Bible popisuje velikost Archy na 2,5 lokty v délce, 1,5 v šíři a 1.5 na výšku. To se v dnešním měření dá přeložit jako 1.31 m x 0.79 m × 0,79 m. Archa byla obvykle opatřena dvěma dlouhými dřevěnými tyčemi. Jestli to je opravdu ta velikost Archy a jestli stále obsahuje dvě kamenné desky s Desaterem, tak potom bude starší mnich nepochybně potřebovat nějakou pomoc při jejím přemístění."

 

Zdroj a foto: dailymail.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode