Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Antarktida bez ledu

09.06.2013 18:17

 

Podívejte se na nejpodrobnější mapu kontinentu, který nebyl nikdy spatřen lidským okem, Antarktidu bez ledu. Pomocí virtuálních metod odborníci “odloupli” zmrzlou vrstu ledu a studovali povrch. Výzkumníci tak mohou získat lepší poznatky jak kontinent může reagovat na změny klimatu. 

 

 

Program Bedmap2 vyrobili v British Antarctic Survey a použili data nashromážděná za několik desítek let k vytvoření tohoto obrazu zmrzlého kontinentu. NASA přispěla do souboru dat údaji o měření povrchu z dnes již nefunkční družice a také výsledky mnoha letů speciálního letadla, který hromadil radarové a další informace o změnách hloubky mořského ledu, ledovců a ledovcových desek. Byla to Operation IceBridge.

 

Studie byla založena na zlepšení předchozího projektu Bedmap, který prakticky zmapoval kontinent, ale v nízkém rozlišení. Obě mapy kombinují informace o tloušťce ledu, topografii podloží a nerovnosti povrchu. Bedmap2 přidal miliony dalších dat a také pokryl větší rozsah pevniny, než jeho předchůdce. Na stránkách NASA lze obě verze porovnat. 

 

Odborníci potřebují dobré informace o povrchu Antarktidy pod ledem, aby mohli lépe simulovat její reakce na změny klimatu. Led na tomto kontinentu není statický, ale neustále se posouvá směrem k moři. Když vědci znají povrch a sílu ledového příkrovu, mohou tak modelovat tyto pohyby a předpovědět jejich změny v budoucnosti.

 

Zdroj a foto: grist.org

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode