Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Andrew Collins a situace v Gíze

13.07.2010 18:23

 Nedávno zveřejněný překlad článku o podivných aktivitách odehrávajících se údajně v Gíze byl prvním počinem ve snaze najít více informací o tom co se opravdu děje. Protože pokud by na tom byla alespoň část pravdy, byla by to zřejmě velmi důležitá událost v dějinách egyptologie. Předchozí článek zastává poměrně nezaujatý názor a snaží se konfrontovat několik informací z různých stran, aby si čtenář udělal svůj vlastní názor. Krom jiného, článek též citoval názor známého badatele, specialisty na Egypt ,  Andrew Collinse k této záležitosti. Podařilo se nám zajistit exklusivní práva k zveřejnění jeho celého stanoviska, které publikoval na svých webových stránkách a zde je jeho překlad v plném rozsahu. Přestože postoj pana Collinse k současnému dění v Gíze je jasný, budeme situaci sledovat, protože se i později mohou objevit další informace z jiných zdrojů a jako vždy, není jednoduché poskládat si celý obrázek jen na základě tvrzení jedné strany, která vyvrací tvrzení druhé....

                                   - admin - 

 

 

 

Gíza : skutečná pravda

Andrew Collins

 

 

Co se děje na planině v Gíze? Probíhají utajované vykopávky? Jsou nesmírně cenné objekty odváženy z nově objevených prostor pod Sfingou? A jak tyto informace souvisejí s objevem jeskynního komplexu v roce 2008 na druhé straně planiny?

Toto jsou otázky, které se objevují na různých konspiračních fórech prakticky denně. Jedna teorie přiživuje další, a ta další a další až do chvíle, kdy se všechno promění v hořící kotel nekonečné paranoi.

 

Prehistorický Zetgeist

 

Takže co se to k čertu děje v Gíze? A kde tato panika, kterou nepamatujeme od roku 1990 vlastně začala? Před koncem tisíciletí se objevilo několik kontroverzních zpráv, které přispěly k spekulacím. Součástí byl například geolog z Bostonu Robert Schoch a John Anthony West a jejich “znovudatování” Sfingy, dále pak Robert Bauval a jeho “ Orion Mystery ”, Robert Ganterbrink a jeho “vyhození” z Egypta, které následovalo po objevení malých kamenných dveří uvnitř “ jižní vzduchové šachty “ ve Velké pyramidě, a konečně, Boris Said a jeho průzkum  tzv. Osirisovo šachty pod cestou k Druhé pyramidě. To vše dohromady utvořilo dojem, že se schyluje k něčemu velikému, a když se nic nestalo, tak šířitelé fám rozhodli, že k objevům stále dochází, ale že egyptské úřady pravdu tají. Dr. Zahi Hawass, tehdy ještě ne na své dnešní pozici, se stal hlavním cílem těchto konspirací, stejně tak jako A.R.E., nadace Edgara Cayceho. To vedlo k otevřené výměně názorů a následné publikaci knih jako “ The Secret Chamber “, Robert Bauval, “ The Stargate Conspiracy “, Lynn Picknet a Clive Prince, nebo “ Giza:The Truth “, Ian Lawton a Chris Ogilvie Herald. Všichni, včetně dalších autorů, kteří psali konkureční knihy, se stali terčem ostré kritiky a byli souzeni dle toho jakou roli sehráli v tomto chaosu před koncem tisíciletí, který odezněl za zvuku fanfár, které odstartovaly 21.století.

 

Velká konspirace je zpět

 

 Takže, kde začala tato nová konspirace? Odpověď je, že má svoje kořeny v objevu tunelů v roce 2008 uvnitř neznámé hrobky, která se nachází na severní straně planiny v Gíze. Když se tato zpráva objevila v červenci 2009 na internetu, okamžitě způsobila senzaci a zároveň položila otázku, jestli byl nalezen alespoň vchod do legendární “ hall of records “. Toto místo je samozřejmě známé především díky proroctví Edgara Cayceho, který určil, že vchod do komnaty by se měl nacházet někde poblíž Sfingy. Takže závody kdo první nalezne “ hall of records “ byly zpět a s ním návrat velké konspirace. Náhle je internet zaplaven zaručenými zprávami, že z tajných prostor před Sfingou jsou vynášeny artefakty a pozůstatky dávné Atlantidy. Jakožto důkaz těchto tvrzení se objevuje zhruba sedmiminutový videozáznam na internetu, na kterém není skoro nic vidět. Bylo řečeno, že záznam ukazuje jasně objekty, které jsou nakládány na vozy pomocí vysokozdvižného zařízení v noci na 28.dubna. Osoby, které natočili záznam jsou teď údajně v nebezpečí života a na útěku před Hawassem a egyptskými úřady, kteří jsou strůjci této konspirace. Prohlédl jsem si video, které bylo zveřejněno New Age archeology Billem Brownem a Richardem Gabrielem a přemýšlel jsem - jako kdokoliv jiný - na co se to tu k čertu dívám. Jediné co v té temnotě je vidět je část vysokozdvižného vozíku a nakladače, ale to je vše - několik minut v podstatě ničeho. Tvrzení Browna a Gabriela, že byla slyšet hlasitá detonace přicházející z planiny tu stejnou noc, byla považována za ještě větší důkaz velkého utajení.

 

Neposlušný Red Bull

 

Otázky, které byly položeny některým obyvatelům v Nazlet el-Samman, kteří mají větší přehled, protože se nacházejí v blízkosti Sfingy, vyprodukovaly nejprve vlnu ignorance. Vypadalo to, že nikdo si nebyl vědom jakékoliv utajované aktivity v noci na 28, dubna a nikdo neslyšel žádnou hlasitou ránu. Jedno možné vysvětlení nabídl John van Auken, ředitel A.R.E., když jsem se ho zeptal co si o tom myslí. Tvrdí, že to může být spojené s přípravami závodu automobilů 4x4. Nicméně další šetření tuto variantu vyloučilo, protože tento závod nebyl plánován v oblasti Gízy, ale 50 mil na jih, poblíž oázy Fayyum. Další možnost se naskytla tak nějak sama, součást mezinárodního motocyklového mistrovství Red Bull TMX se mělo odehrát v Gíze 13 a 14 května. Obrovská pódia, stojany a příslušenství se kompletovalo dnem i nocí přímo před Sfingou. To se pochopitelně nabízí jako logické vysvětlení proč se na místě nachází těžká technika, a dokonce i hlasitá detonace může dávat smysl. 

 

Dvojité utajení

 

Sledoval jsem tento příběh na internetu, ale byl jsem uražen už jen myšlenkou na takové vysvětlení. Nikdo za žádných okolností by nevydal svolení k obyčejnému motocyklovému závodu přímo před nejcennějším monumentem na světě, aniž samozřejmě, chtěli tento fakt použít k utajení něčeho mnohem zlověstnějšího. Toto vše se objevilo jako součást fotografií, které ukazují očividně vykopávky hned jižně, poblíž místa příprav závodu. Snímky poslal na internet Brooks Agnew z xsquaredradio.com. Tyto snímky jsou doplněny titulky a dramatickou hudbou za účelem ještě více umocnit pocit serióznosti této konspirace, která je právě odhalena. Očividně, toto video byla reakce na předchozí tvrzení Browna a Gabriela o nakládání pozůstatků Atlantidy z nově objevených prostor před Sfingou. Tvrzení, která dle mého názoru nejsou již od začátku podložena seriózními důkazy. Prohlédl jsem si video, stejně tak moji kolegové, a velmi rychle bylo jasné, že záběry ukazují vykopávky probíhající na východ od Valley Temple of Khafre

 

Pohřební šachta odkryta

 

Titulky doprovázející video tvrdí, že byla odkryta hluboká šachta vedoucí do místností s poklady. Bohužel, tyto snímky neukazují nic takového. Moje šetření ukázalo, že hluboká šachta, až 30m, byla objevena. Každopádně, neobsahuje žádné místnosti a poklady, ale je to hrobka ve tvaru šachty patřící k 26.dynastii, tzv. období Saite, které vzkvétalo před zhruba 2500 lety. Navíc, podobné hrobky byly odkryty v posledních letech západně od Sfingy, poblíž Campbell Tomb. Předpokládá se, že šachta může být propojena s jeskynním systémem, možnost, která stojí za zamyšlení. Víme, že planina je skoro dutá, takže je skoro vždy šance , že pohřební šachta může narazit na přírodní jeskyně. Jestli jsou tyto propojeny s tajnými místnostmi je jiná otázka a bylo by nezodpovědné o tomto spekulovat bez více informací.

 

Debata na téma  podpovrchová voda

 

Ve skutečnosti se ukázalo, že Dr.Hawass oznámil v egyptské televizi v březnu, že tyto vykopávky se uskuteční. Vypadá to, že využil příležitosti začít exkavace po snížení hladiny spodní vody v oblasti. Zejména pak v částech, kde v současné době vykopávky probíhají. Na okraj planiny byli také naistalovány vodní pumpy, které mají pomoci řešit tento problém a zajistit snížení hladiny vody, aby mohli začít odkrývací práce. Musím zdůraznit, že přípravy na Red Bull exhibici v Gíze 13-14. května neměly nic společného s těmito vykopávkami, nebo jakýmkoliv utajením. Tato dvoudenní akce se zkrátka odehrála v bezprostřední blízkosti vykopávek a to mohlo vzbudit určité nejasnosti části místních pozorovatelů. Opravdové téma debaty jsou vykopávky samotné a ty jsou, jak můžeme teď vidět, absolutně legální. Kombinace těchto fakt dává naprostý smysl, tak proč by se měl někdo domnívat, že to co se děje v Gíze je součást nějakého velkého spiknutí?

 

 Poselství Atlantidy

 

Odpověď je jednoduchá. Bill Brown a Richard Gabriel věří, že objevili přesný “ geomatrix “ Gízy, schema, které je poměrně složité pochopit. Je kombinací geometrie krajiny a hvězdných konstelací, díky které jsou na planině určeny body, na kterých se nacházejí podpovrchové struktury, které je třeba objevit. Brown dokonce použil malý osobní radar, který “ vidí “ pod povrch okolního terénu, a pomocí kterého chce dokázat existenci těchto podzemních prostor a místností. Samozřejmě, že toto není nic nového. Lidé se snaží odhalit případný kód geometrie v Gíze přinejmenším posledních 150 let. Velký rozdíl mezi Brownem a Gabrielem a mnoha dalšími, kteří se snaží prokázat stejnou věc je, že tyto dvě osoby věří, že všechno co se děje na planině v Gíze je nějakým způsobem spojeno s jejich osobní agendou. Součástí je také očekávané objevení ukrytých místností, které uchovávají důležité vědomosti a artefakty bájné Atlantidy. Právě oni dva jsou údajně předurčeni k tomuto objevu a jeho představení celému světu. Toto úzkoprsé stanovisko je ukázáno v reakci Browna a Gabriela na naše znovuobjevení jeskynního podsvětí v Gíze v březnu 2008. Zpráva byla velká senzace od doby, kdy se objevila na internetu v červenci 2009 a moje kniha “ Beneath the Pyramids “, vydaná v říjnu stejného roku, popisuje celý příběh. V listopadu 2009 vstoupil Gabriel v doprovodu svého kolegy do hrobky NC2 na severním svahu a získal přístup do jeskyní. Odnesli si skvělé fotografie, které byly neocenitelné v naší snaze lépe pochopit původ a použití těchto prostor. Jenže poměrně necitlivě, bez ohledu na vše co předcházelo ( přestože se Gabriel zúčastnil mé prezentace v Avebury v září 2009, kde jsem popsal kompletní detaily objevu jeskyní ), v současné době tvrdí v rozhovorech, že on a Brown dávno o jeskyních věděli. Co se našeho prozkoumání týče, tak jsme očividně sotva začali, těsně předtím, kdy Gabriel a Brown byli s výzkumem hotovi. Tato tvrzení jsou prostě směšná. Naše objevení jeskyní byl závěr pětiletého procesu výzkumu, jehož součástí bylo hledání v archívech a v dodnes nepublikovaných dílech starých cestovatelů a badatelů na planině, práce, která by nebyla dokončena bez mnoha hodin strávených v akademických knihovnách mým kolegou egyptologem Nigelem Skinner Simpsonem.  Jeho odhodlanost se vyplatila publikováním kompletních vzpomínek britského diplomata Henryho Salta pod názvem “ The Sphinx Revealed “ v roce 2007. Bylo to poprvé, co jsme byli schopni určit, kde přesně v roce 1817 se svým italským kolegou Giovanni Cavigliou vsoupili do “ katakomb “, které je zjevně navedly do čtyř vzájemně propojených prostor. Vchod do těchto katakomb se ukázal být ve stejné blízkosti jako hrobka s podzemními prostory zkoumaná britskými badateli Richardem Howard Vysem a  Johnem Perringem v roce 1837, místo, které je na jejich náčrtu označeno žebříkem jako “ prozkoumané hrobky a jámy s ptačími mumiemi “. Z tohoto důvodu jsme referovali toto místo, které je vstupem do rozsáhlých jeskyní, které jsou v dnešní době přehlíženy,  jako “ ptačí hrobka “, jelikož to je pravděpodobně ztracené ptačí a zvířecí pohřebiště v Gíze, o kterém se dlouho ví, že existovalo někde v oblasti planiny. Oficiální označení je NC2 podle amerického egyptologa George A. Reisnera. Dokonce i editoři Saltových vzpomínek, vydaných poprvé v roce 2007, nesprávně určili totožnost katakomb. Toto, a stejně tak Gabrielův způsob pojmenování jeskyní,  je pro nás neočekávané překvapení, ve smyslu abychom si naše objevy nárokovali správným způsobem. V rozhlasových rozhovorech a na internetu teď Gabriel používá označení “ Netopýří jeskyně “, jakoby dostal nějaké právo místo přejmenovat. V knize “ Beneath the Pyramids “ a na přednáškách jsem navrhoval, aby se jeskynní systém pojmenoval jako “ Hadí jeskyně “ ( Kahf el-Hanash ). To odkazuje na národní tradici, kterou mi vyprávěl místní strážce hrobky v roce 2008. Popisoval, jak tato kahf - jeskyně, byla úkrytem velkého hada el-Hanash, což bylo důvodem proč nikdy osobně nevstoupil dovnitř. Navíc celá naše práce je ignorována ze strany Gabriela a Browna, což je únavné, zvlástě pak poté, co jsme já, Nigel Simpson a Sue Collins museli udělat pro prozkoumání jeskyní a zveřejnění celého objevu.

 

Nepodložená tvrzení

 

Tvrzení Browna a Gabriela, že vsoupili do jeskyní vchodem z hrobky NC2 dříve, než jsme je objevili v roce 2008, jsou kompletně nepodložená. O tom jsme přesvědčeni, jelikož od doby, kdy bylo objevení jeskyní veřejně známo od července 2009, nikdo  se nepřihlásil s tvrzením, že věděl o prostorech již dříve, nebo že by byl důkaz o jejich existenci v dochovaných textech. Zkrátka, nebyly na mapě. Tato přílišná horlivost na straně Browna a Gabriela může být úmyslná, s cílem neomylně přesvědčit, že právě oni byli předurčeni k objevení a odhalení záhad tajných místností existujících poblíž Sfingy. Nemám nic proti osobnímu přesvědčení, které by se nemělo nikomu zapírat ( já sám mám nějaké velice zajímavé teorie o tom co by se mohlo najít pod povrchem planiny v Gíze ). Ale v případě Browna a Gabriela jsou současné vykopávky probíhající v okolí Sfingy osobní záležitostí - součást spiknutí, které má ohrozit osud jejich budoucnosti v souvislosti s objevem “ tajných komnat poznání “.

 

Edgar Cayce a A.R.E. jako součást spiknutí?

 

Navzdory našim snahám zmírnit konspirační řeči Browna a Gabriela, jsou to právě oni, kdo odstartoval debatu, která se dostává mimo kontrolu. V internetové zprávě, kterou Brown nazval “ Velká lež “ a zveřejnil ji 5.května píše:

 

“ Dr. Hawass lže, ...............A.R.E. lže, ........kryjí jeden druhého, zatímco se snaží objevit to, o čem víme, že oni ví “

 

 Zahi Hawass nebude zneklidněn takovým obviněním, ale napadat organizaci A.R.E. z podílu na velké konspiraci nedává smysl a jednoduše oživuje podobná falešná tvrzení z devadesátých let. A.R.E. za posledních 35 let podporovala a financovala důvěryhodný a opravdový výzkum v Gíze a na dalších místech v Egyptě. Jak jsem popsal v mé knize, tato organizace Edgara Cayceho je tichým partnerem mnoha původních a důležitých projektů na planině a to pokračuje dodnes. Takže falešná obvinění, která Brown rozsévá okolo, opravdu situaci nepomáhají, obvzlášť, když prohlašuje výroky jako tento ve stejné zprávě na internetu:

 

“ A.R.E. publikuje dezinformace o vykopávkách. Říkají veřejnosti, že se nic neděje a jejich zdroje lžou. Red Bull akce jasně nesouvisí s exkavacemi. Vydělávají miliony dolarů prodejem artefaktů. Pokud se tam v podzemí nachází nějaká pokročilá technologie, částka se může pohybovat ve stovkách milionů. Reputace tohoto národa je ohrožena. Egypťané nepostavili Gízu. To je dobře známý fakt. ( The Big Lie, May 5, 2010 ).”

 

Ironie je, že potom co jsem Johna van Aukena ( ředitel A.R.E. ) obeznámil s obviněními Browna a Gabriela o tajných aktivitách, odebral se na místo vyzvědět od místních v Gíze nějaké bližší informace v naději, že najde rozumná řešení. A.R.E. se ve skutečnosti snaží přijít na kloub tomuto celému problému. Jejich kontakty zahrnují mnoho velice respektovaných a známých osobností v místní komunitě. Pokud nikdo jiný, jsou to oni, kdo by měl vědět, co se v Gíze děje. Takže obviňovat A.R.E. z podílu na spiknutí je, myslím si, nespravedlivé a neproduktivní. Toto jsem Brownovi zdůraznil v naší současné korespondenci. Žádnou konspiraci v Gíze nevidím. Ve skutečnosti, nevidím, že by Egypťané dělali něco jiného, než to co každý den. Občas, díky jejich přirozenosti a životnímu stylu, se může jejich chování zdát tajnůstkářské,  vyhýbavé a prchavé. Problém je, že mnoho lidí v tom vidí negativní motivy, což je naprosto zbytečné a velice nezdvořilé vůči egyptské kultuře. Lidé nemusí zrovna souhlasit s panem Hawassem a jeho stylem jak věci řeší, ale není pochyb o tom, že se snaží jak jen nejlépe může zachovat dědictví egyptské minulosti, zvláště pak v oblasti Gízy, kde nekontrolovaný růst městské zástavby ohrožuje její budoucnost. Bez někoho silného, někdy snad i nemilosrdného, kdo zadrží rozrůstání Káhiry a kdo zajistí ochranu tohoto posvátného místa pro další generace, je velká pravděpodobnost, že bude zničeno navždy.

 

 

 

Autor a foto: Andrew Collins -  www.andrewcollins.com

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

 

© Andrew Collins, Valley Temple of Khafre

 

 

 

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode