Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

30 000 let staré artefakty z Brazílie

09.10.2013 20:44

 

 

Není žádným tajemství, že lidé měli sex po dlouhá tisíciletí, ale nově objevené skalní malby ukazují, že to dělali v Americe, daleko předtím, než archeologové předpokládali. Nová výstava v Brazílii ukazuje artefakty, které jsou staré až 30 000 let, což rozvrací běžně uznávanou teorii, že lidé přešli do Ameriky z Asie před 12 000 lety. Nějakých 100 objektů  na výstavě v Brazílii, včetně jeskynních maleb a keramiky, znázorňuje zvířata, ceremoniály, lovecké expedice a dokonce scény ze sexuálního života pradávných obyvatel Ameriky. Artefakty pocházejí z národního parku Serra da Capivara v brazilském státě Piaui na severovýchodě, který přitahoval lovce-sběrače, kteří zanechali tuto sbírku. Archeoložka Niede Guidonová řídila velké exkavace ve vnitrozemí státu Piaui.

 

“ Je těžké si představit, že někde existuje místo s větší koncentrací jeskynního umění,” řekla 80 letá Guidonová agentuře AFP.

 

Mnoho cest vedlo do Ameriky. Další známky civilizace zahrnují zbytky uhlíků z ohnišť, vysvětlila Guidonová, která pozdravuje ze Sao Paola.

 

“ K dnešnímu dni jsou to nejstarší pozůstatky lidské existence v Americe”, zdůraznila.

 

Široce akceptovaná je teorie, že lidé dorazili do Ameriky někdy před 12 000 lety z Asie překročením Beringovy úžiny na Aljašku. Někteří archeologové tvrdí, že vločkové oblázky z brazilských nalezišť nejsou důkazem primitivního uměle vytvořeného ohniště před 40 000 lety, ale naopak, jsou to geofakty - přírodní formace a ne vyrobené člověkem. Nicméně Guidonová věří, že obyvatelé Serra mohli původně přijít z Afriky a tvrdí, že jeskynní umění ukazuje přesvědčivé důkazy pradávné lidské aktivity. Malby jsou datovány 29 000 let staré říká archeoložka a podotýká: “ Když to začalo v Evropě a Africe, tak tady taky.” Další místa jako Valsequillo v Mexiku a Monte Verde v Chile také ukazují na existenci komunit starých desítky tisíc let. Tato naleziště nutí archeology ke spekulacím, že lidé cestovali po různých trasách do Ameriky a v různých časových obdobích, řekla Gisele Daltriniová AFP.

 

UNESCO udělilo status World Heritage místu v Serra da Capivara v roce 1991, ale turisté se sem nehrnou, což Guidonovou frustruje.

 

“ I přes velké úsilí a propagaci místa, máme jen 20 000 turistů ročně. Ale World Heritage naleziště navštěvují miliony lidí a jsme připraveni na miliony,” dodala. 

 

Vnitrozemí regionu Piaui je známé obrovskou chudobou, která na tomto může velmi získat, zdůraznila Guidonová. Každopádně zdroje jsou slabé k propagaci atrakcí vzdáleného kouta obrovského národa. Nejbližší město je průměrné Sao Raimundo Nonato, které se pokouší již mnoho let o výstavbu letiště. Evropská Unie se snaží propagovat jak výstavu, tak několik konferencí o této lokalitě za podpory UNESCO, Brazilského institutu parků a  Institutu historického a uměleckého odkazu.

 

“ Představa je propagovat kulturní, historický a přírodně založený turistický ruch v oblastech v nejbližším okolí národních parků Brazílie - především pak Serra da Capivara, který má nejmodernější infrastrukturu se 172 místy pro veřejnost,” řekl Jerome Poussielgue, koordinátor Evropské Unie pro Brazílii. A podpora výzkumu v parku je skloubená s plánovanými projekty - včetně továrny na keramiku, která bude reprodukovat umění z jeskyní. Program, který má za cíl nabídnout lokálním ženám pracovní příležitost. “

 

“ Chtěli bychom pomoci v rozvoji regionu, kde jsou ženy vystaveny velkému násilí,” řekla Guidonová.

 

Zdroj a foto: rawstory.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode