Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

174m dlouhý tunel v Egyptě

02.07.2010 22:15

 Archeologové, kteří ukončili vykopávky v místě rozestavěného pradávného tunelu v Egyptě věří, že měl spojovat 3300 let starou hrobku faraóna s tajným pohřebištěm. Prohlásilo to vedení historického ústavu ve středu.

Hlavní archeolog Zahi Hawass řekl, že trvalo tři roky odkrýt 174 metrů dlouhý tunel v hrobce Setiho I v Údolí králů. Faraón zemřel ještě předtím, než byl projekt dokončen. Tunel, který byl objeven v roce 1960 byl teprve v současné době kompletně vyčištěn a archeologové našli staré sošky, fragmenty keramiky a instrukce zanechané stavitelem určené pro dělníky.

 

“ posuňte rám dveří nahoru a udělejte průchod širší...” píše se na falešných dekorativních dveřích v chodbě. Je to napsáno v písmu hieratic, což je zjednodušená verze hieroglyfů. Po celém prostoru tunelu byly rozmístěny nákresy plánovaných dekorací, řekl Hawass. Faraón Seti I byl jedním ze zakladatelů 19. dynastie Nové říše, která je známá díky vojenským aktivitám, a která je považována za vrchol dávné egyptské moci. Jeho hrobka je proslulá svými barevnými kresbami na stěnách. Setiho syn Ramses II sám také nechal postavit úžasné chrámy a sochy v Egyptě. Hawass spekuluje, že tunel a tajný hrob zůstal nedokončen, protože faraón zemřel. To také mohlo inspirovat stavbu podobné struktury v hrobce Ramsese II.

 

 

© AP, Supreme Council of Antiquities

 

 

Zdroj: The Associated Press

Překlad: Michael M.Faitl


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode