Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

1000 let staré pohřebiště nalezeno v Peru

11.06.2012 22:54

 

1000 let staré pohřebiště nalezeno v Peru

 

Belgičtí archeologové objevili v Peru překvapivě dosud neporušené více jak 1000 let staré pohřebiště (oválnou místnost podle tvaru „stěn“). Tento masový hrob čítá více jak 80 koster a mumií, z kterých mnohé patří teprve dětem. Hrobka byla vytesána do země a jako střecha posloužilo obyčejné rákosí a směs bláta jím potřené. Kmeny větších rákosů též posloužily jako nosné pilíře celé stavby. Komora je více než 60 stop dlouhá a je oválného tvaru. Byla objevena při nalezišti Pachacamac, asi 20 kilometrů jižně od hlavního města Limy.

Pachacamac je jedním z největších předhispánických nalezišť v Jižní Americe a jedná se o velmi významné náboženské, slavnostní, politické a ekonomické centrum zasvěcené bohu Pacha Camac. Toto místo bylo mezi roky 900 před Kristem až 1470 po Kristu spravováno vládcovským rodem Ychsmů. Bylo to velmi živé a bohaté místo, o čemž nás přesvědčují bohatě zdobené chrámy, velká náměstí a menší pyramidy a rampy k nim. A to vše z hliněných cihel.

Incká říše dobyla toto náboženské centrum asi méně než století předtím, než místo zdevastoval a vyplenil v roce 1533 španělský conquistador Hernando Pizarro, bratr Francisco Pizzara. Během pár let po vyplenění bylo místo již zcela opuštěné. Dnes jsou impozantní ruiny v Pachacamac vedeny jako kandidát na zařazení do seznamu světového dědictví UNESCO. Patřila by na něj i nyní objevená dosud neporušená hrobka, která jako zázrakem přežila i koloniální období. Nachází se před hlavním chrámem Pachacamac.
Tucet novorozenců a kojenců byl pohřben kolem obvodu komory a jejich hlavy směřovaly do středu místnosti. Hlavní komora byla rozdělena do dvou částí zdí z hliněných cihel. Byly to jakoby základy pro další rozšíření hrobky, a tudíž i další možné pohřby. Uvnitř komory nalezl tým belgických archeologů z Université libre de Bruxelles‭ (‬ULB‭) kosterní pozůstatky více než 70 lidských obětí. Mnohé byly v pozici „stočené do klubíčka“. Novorozenci a malé děti často v těsné blízkosti. Mnohé mumie byly ještě napůl nezabalené. Mezi obětmi nebylo rozdílu pohlaví ani věku. Často se u jednotlivých koster našly takové věcné předměty, jako byla ozdobná keramika, šperky, měď, různé artefakty ze zlata a kovu nebo kosterní pozůstatky zvířat, nejčastěji psů.

„Poměr dospělí/děti je na tomto pohřebišti nezvykle nevyrovnaný,“ řekl Discovery News archeolog Peter Eeckhout, který se svým týmem provádí v tomto terénu vykopávky a vede výzkum posledních‬ 20‬ let.

„Máme v této fázi dvě hypotézy: dětské lidské oběti anebo místo pro poslední odpočinek dětí, které zemřely přirozenou smrtí. Místo bylo vybráno zcela záměrně kvůli svému zvláštnímu a mystickému charakteru,“ řekl Eeckhout. 

‭Několik osob utrpělo smrtelné zranění, ‭velké fyzické trauma nebo prodělalo jakési vážné onemocnění. 

„Na lebce jednoho mladíka jsme našli smrtelnou ránu tupým předmětem. Na celém hřbitově jsme pak našli spoustu stop vypovídající o tom, že tito lidé trpěli smrtelnými chorobami, jako je rakovina a syfilis,“ řekl Eeckhout.

Eeckhoutův tým totiž již dříve odhalil podobné pohřebiště poblíž naleziště Pachacamac. I zde byly na kosterních pozůstatcích znát příznaky smrtelných nemocí. To ho přivedlo k domněnce, že Pachacamac byly jakési předhispánické Lourdes, Francie. Jak se dozvídáme z inckých záznamů, takto postižení jedinci prý měli dojít až na toto místo při své pouti za lékem. 

Eeckhout a jeho kolegové jsou přesvědčeni, že datování koster a mumií spolu s bioarcheologickou analýzou zodpoví na četné dotazy, které s tímto objevem vznikly. 

„Hrob v sobě skýtá nádherně bohatý vzorek, který nám umožní studovat možné rodové vazby, místní nebo možný vzdálený původ zemřelého, zdravotní stav a objasní také pohřební rituálové zvyky. Výrazným způsobem to osvětlí současný stav našich znalostí o hmotné kultuře nejranější éry vlády rodu Ychsma a kulturní skupiny, která žila v oblasti Lima, než ji Inkové dobyli," řekl. 

 

 

      Fotografie nalezeného pohřebiště.

 

 

Zdroj: https://news.discovery.com

Překlad: Marek Pernica

Foto: Universite Libre de Bruxelles, Belgium

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode